Meritxell Batet torna a passar la pilota al Tribunal Suprem. En aquest cas, per la ronda de contactes amb el rei Felip VI prèvia a la investidura, per a la qual JxCat ha designat el pres electe Jordi Sànchez com a representant. Segons ha pogut saber El Nacional en exclusiva, l’entorn de la presidència del Congrés dels Diputats ha demanat garanties al grup independentista per a la seva proposta. O el que és el mateix: que compti amb l’aval de la sala segona presidida per Manuel Marchena i que siguin ells qui el demanin. L'escrit de la defensa del dirigent independentista ha entrat al Suprem una hora més tard.

Segons les fonts consultades, ha estat aquest dimarts al matí quan l’entorn de Batet ha reclamat al grup de JxCat que demani el pertinent permís al Tribunal Suprem, en comptes de ser la Mesa qui ho faci. Davant d’aquesta “petició anòmala”, la defensa del dirigent independentista ha registrat aquest mateix dimarts al migdia un escrit a l'alt tribunal on sol·liciten un permís per assistir personalment a aquesta reunió amb el monarca. Malgrat tot, ni tan sols saben el dia que seria la trobada. Si la seva proposta és tombada, no designaran cap substitut per anar al Palau de la Zarzuela. Com en altres ocasions, ERC tornarà a plantar el rei espanyol. Aquest dimarts finalitzava els terminis per a designar els representants dels diferents grups.

En l’escrit, l’advocat Jordi Pina apel·la a l’”excepcionalitat” del moment, que “no és és altre que els prolegomens que la Constitució preveu per procedir al tan rellevant moment constitucional que significa la investidura d'un president de govern”.

 

La ronda de consultes del rei és un tràmit que regula l'article 99 de la Constitució espanyola, que estableix que “després de cada renovació del Congrés dels Diputats, i en la resta de supòsits constitucionals en què procedeixi, el Rei, amb consulta prèvia als representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la presidència del govern espanyol”.

Per tant, no està regulat qui ha de ser el representant que vagi a la trobada al Palau de la Zarzuela. No sempre han estat els portaveus o diputats de les formacions al Congrés. El 2016, per exemple, hi va anar el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, que ni tan sols era diputat a les Corts. En aquest cas, la suspensió com a diputat no l'afectaria.