La ministra de Política Territorial i candidata de PSC a les generals per Barcelona, Meritxel Batet, ha demanat aquest diumenge els votants a evitar "mitjancers" com ERC i apostar a les urnes pels socialistes per garantir un govern espanyol de Pedro Sánchez.

En declaracions als mitjans després d'una passeijada per Platja D'Aro i abans d'anar a Palafrugell, la candidata ha assegurat que els diputats socialistes al Congrés "faran president Pedro Sánchez".

"Els diputats d'ERC no ho sé, perquè el que han fet és bloquejar polítiques d'esquerres, bloquejar uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) que podrien haver resolt molts problemes reals dels ciutadans i podrien estar en aquests moments aprovats i crec que no podem córrer riscos", ha expressat.

En una jornada en què diverses enquestes pronostiquen un duel ajustat entre socialistes i republicans per guanyar les eleccions generals a Catalunya, ha insistit en què els partits "intermediaris, al final, al que pot portar és a córrer riscos innecessaris i el 29 d'abril serà massa tard".

Dels mateixos sondejos, Batet ha destacat el "risc real de què torni la dreta i, per tant, que torni la corrupció, les desigualtats, les retallades i la permanent crispació i conflictivitat a una societat que crec que no se'l mereix", i ha apostat per un govern del PSOE en solitari que asseguri polítiques socialdemòcrates i de convivència.

Referèndum

Sobre la preferència que donen algunes enquestes sobre el pacte entre socialista i Podemos i preguntada per què la formació morada recull en el seu programa la celebració d'un referèndum, ha insistit en el programa del PSOE, que aposta per aplicar polítiques socialdemòcrates "sense deixar ningú enrere".

"Tot el que sigui desviar aquesta prioritat, aquesta polítiques d'esquerres seria un error. A més l'hem deixat clar, amb un govern socialista no hi haurà referèndum d'autodeterminació", ha conclòs.

Polítiques ecològiques

Entre aquestes polítiques, en les seves declaracions a la Costa Barva gironina, la ministra ha destacat els plans socialistes sobre polítiques ecològiques i de lluita contra el canvi climàtic a mitjà i llarg termini: "Hace molt temps que estem perdent el temps".

Així, ha explicat que des del Ministeri de Transició Ecològica s'han pres tres mesures: l'avantprojecte de llei de canvi climàtic, el pla nacional integrat d'energia i una estratègia de transició justa.

Per a la pròxima legislatura pretenen impulsar el 'New Green Deal' que implica la reducció de gasos efecte d'hivernacle --un 20% el 2020 i fins i tot un 90% en 2050--, i que aposta per la recuperació del pes de les energies renovables en el consum i l'objectiu és arribar al 35% el 2030.

A més, els socialistes volen impulsar una llei de mobilitat sostenible amb un increment de l'electrificació al sector del transport que anirà acompanyat, explica Batet, d'un pla estratègic de suport integral al sector de l'automoció i, a més faran un política de l'aigua integral.