Explorar les possibilitats jurídiques que té Batea per deixar de formar part de Catalunya i passar a ser una província de l'Aragó. Això és el que ha demanat l'alcalde del poble, Joaquim Paladella, a la subdelegació del govern espanyol, segons publica avui El Mundo, que, malgrat que les seves fonts ni ho han confirmat, ni ho han desmentit, assegura que el que està passant té a veure amb el procés.

L'alcalde ha explicat al mitjà citat que els habitants del municipi "estan sospesant demanar ser territori aragonès" i, precisament per això, ja ha demanat una reunió amb el delegat espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, perquè els informi de "les fórmules jurídiques que existeixen, quins sistemes hi ha, per després decidir sobre la possibilitat de canviar de comunitat".

El motiu pel qual volen marxar és que se senten "discriminats" pel Govern —a El matí de l'estiu de Catalunya Ràdio ha confessat: "No sé per quins motius"— i, en aquest sentit, ha subratllat que els habitants del poble se senten catalans, però que és l'executiu català qui els fa fora. 

"Que consti que nosaltres ens sentim molt catalans. Però ignoren els nostres problemes", ha subratllat a Catalunya Ràdio, alhora que ha posat de manifest que el seu desig és que se'ls tracti "com qualsevol altre ciutadà de Catalunya".

Una de les queixes de Batea és que el 2010 van signar un conveni amb el tripartit per construir una residència de 60 places, mentre que, a dia d'avui i segons asseguren, només en tenen 30. "A això s'hi suma que ara estan amb els parcs eòlics, que ens volen imposar tant sí com no, sense que puguem dir-hi res, sense que puguem analitzar detingudament les contraprestacions, sense garanties de res... Normal que n'estem farts", sentencia.