Batalla a Europa entre Ciutadans i Carles Puigdemont per la polèmica dels funcionaris contra l'amnistia. Tot va començar fa dues setmanes, quan es va conèixer que quatre funcionaris espanyols que treballen a la Unió Europea van fer córrer una carta per pressionar comissaris europeus perquè actuïn contra la llei. El 15 de novembre, els eurodiputats de Junts van adreçar la seva pròpia missiva a la Comissió Europea per reclamar la seva intervenció contra l'esmentada carta i van sostenir que, com a mínim, incompleix l'article 11 del codi de conducta dels funcionaris de la UE. El paràgraf 1 d'aquest article estipula que un treballador del marc comunitari "ha de dur a terme les tasques que tenen assignades de manera objectiva, imparcial i mantenint el seu deure de lleialtat a la Unió Europea".

Aquella primera missiva de Puigdemont i Comín anava adreçada a la secretària general de la Comissió Europea, Ilze Juhansone, però la cosa no va acabar aquí: el 23 de novembre, els eurodiputats van insistir amb una segona carta, ara adreçada a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i al secretari general de l'Eurocambra, Alessandro Chiocchetti, "per tal que prenguin mesures davant l'incompliment del reglament del personal de la UE". A continuació, els dos documents de Junts:

Ara ha entrat en joc Ciutadans, que fa que a Metsola se li acumulin les cartes sobre la taula. Aquest dilluns, la delegació europea del partit ha enviat una missiva més a la presidenta del Parlament Europeu perquè "aturi l'assetjament de Puigdemont i Comín a diversos funcionaris europeus que s'han posicionat contra l'amnistia i que els defensi d'aquest inacceptable atac per part de dos fugitius de la justícia". "És un signe d'autoritarisme suggerir que els funcionaris europeus no tenen dret a la llibertat d'expressió i de reunió (...). Li demanem que defensi enèrgicament els drets dels funcionaris de la Unió, independentment de la seva afiliació política, i posi fi amb decisió a la persecució política iniciada pels citats diputats", han reclamat.

Puigdemont i Comín havien assegurat que alguns dels promotors de la carta contra l'amnistia estan "vinculats a Ciutadans", cosa que ha molestat al partit d'Adrián Vázquez: "Han assenyalat diversos treballadors amb nom i cognoms, apuntant a més en alguns casos la seva afiliació a Ciutadans, una campanya d'assetjament que ha tingut la seva continuació en els mitjans de comunicació afins al moviment separatista català". "No permetrem a aquests assetjadors que se senten impunes perquè Pedro Sánchez els ha amnistiat dels seus delictes, a aquests delinqüents, que assenyalin funcionaris públics per defensar les seves idees, l'estat de dret i la democràcia en aquest país", ha dit Jordi Cañas. Finalment, Ciutadans ha assegurat que "reivindica el dret dels funcionaris a expressar les seves idees davant una situació política com aquesta, tant participant en manifestacions com mitjançant escrits als seus superiors administratius i polítics". "Ciutadans defensa que la seva imparcialitat en l'exercici de la feina no es veu compromesa per això i subratlla que, en aquest cas, a més, es tracta de manifestacions públiques en defensa de l'estat de dret i de les institucions democràtiques", ha conclòs la formació.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!