ERC ha volgut donar veu aquest dimarts, en la segona volta de la investidura de Pedro Sánchez, als presos, i ho ha fet de la mà de la diputada Montse Bassa, germana de l'exconsellera empresonada Dolors Bassa. En un discurs molt dur, Bassa ha criticat els "botxins" —qualificatiu en què ha inclòs el PSOE— que s'alegren dels anys de presó a què han estat condemnats els líders del procés i s'ha preguntat quin és el paper dels socialistes en aquest assumpte.

"Se n'alegra, el PSOE, del nostre dolor? Se sent satisfet que hagin sentenciat els nostres a anys de presó?", s'ha preguntat.

 

"M'importa un rave la governabilitat d'Espanya"

En un discurs ple d'interrupcions de la dreta, Bassa també ha volgut deixar clar que li importa "un rave la governabilitat d'Espanya", un estat que, ha recordat, manté la seva "germana i el govern a la presó i a l'exili". Però, tot i això, ha defensat que cal donar una "oportunitat al diàleg" i ha fet una crida a l'"empatia" per resoldre el conflicte. Per aquest motiu, ha defensat l'abstenció del seu grup, malgrat l'"escepticisme" que ha confessat sentir.

"La indignació em faria votar no a un PSOE còmplice de la repressió, però quan visito els presos a través del puto vidre em recorden que creiem en el diàleg i volem una república catalana des de la cordialitat", ha afegit.

El discurs de Bassa, que anava vestida amb una samarreta amb el dibuix de la silueta de Carme Forcadell i de la seva germana, ha provocat crits de la dreta, que l'han arribat a acusar de "colpista", però també aplaudiments d'altres grups, com JxCat.