Després d'un matí de debat tens al Congrés dels diputats per la votació de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, el debat ha continuat a la tarda amb la sessió de control. En ella la diputada d'ERC Montse Bassa ha aprofitat la sessió per retreure al govern espanyol que es condecoressin els policies que van formar part del operatius per aturar l'1 d'octubre i ha acusat al ministre de l'interior, Fernando Grando Marlaska, d'estar-ne "orgullós". 

A més, Bassa, que ha preguntat per la justificació de les condecoracions, ha acusat als socialistes de "legitimar una policia molt poc democràtica" i ha lamentat que aquests reconeixements als agents es facin "amb diner públic". També ha afirmat que el govern espanyol "aplana el camí a Vox" i ha recordat que hi ha "pacifistes a les presons" mentre es fan aquestes condecoracions a agents investigats.

Marlaska, per la seva banda, s'ha defensat assegurant que les condecoracions són "personals i per fets concrets", i no en grup a tots els agents de l'1-O, i ha assegurat que "segur" que van ser adequades. Tot i això, s'ha defensat dient que fa més de "dos anys" dels fets de l'octubre i que van tenir lloc "amb un altre govern i en una altra legislatura". "Què li sembla si mirem al present de cara al futur?", li ha preguntat. 

La polèmica arriba després que a principis de mes el govern espanyol confirmés l'adjudicació d'aquestes medalles en una resposta per escrit al diputat de EH Bildu, Jon Iñarritu.