Ciutadans ha tornat a carregar aquest dimarts contra l'escola catalana i l'ha acusant-la d'adoctrinament i de no respectar la neutralitat política. Unes acusacions que han estat desmentides, punt per punt, pel conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, que ha demanat al partit que no faci circular "informació errònia" i que es conjuri per "treure l'escola del debat polític".

Ha estat durant la sessió de la comissió d'Ensenyament, on la diputada Sonia Sierra ha posat sobre la taula presumptes casos d'adoctrinament. Així, ha parlat d'una escola bressol que tenia llaços grocs, d'un institut que lluïa una pancarta que deia "Construïm la República" o la cançó d'uns nens de sisè de primària amb contingut polític. 

Bargalló ha reconegut que a vegades hi ha "errors", però ha demanat no elevar l'anècdota a la categoria. A més, ha assegurat que en alguns casos hi havia "informació errònia" i ha afirmat que espera que sigui "de manera inconscient". Així, per exemple, ha defensat que l'escola bressol, que a més era de titularitat municipal, tenia llaços de cinc colors per una acció de carnestoltes, entre ells el groc. També ha explicat que en el cas de la pancarta a l'Institut estava en una paret que era de la pista d'atletisme municipal i no de l'escola. 

A més, el conseller ha parlat d'"errors" que "pot fer tothom" en altres casos, com en el d'un institut que durant un dia va lluir un llaç groc. També ha explicat que a vegades els errors són de símbol contrari, i ha posat com a exemple del Facebook oficial d'una escola on es va fer un anunci d'un "partit del 155". Per tot això, ha demanat comprensió per les equivocacions.

La llengua, de nou a debat

La diputada de Cs, però, no s'ha donat per satisfeta i ha assegurat que seguirà posant casos com aquests sobre la taula. De fet, ha anunciat que té més 100 preguntes registrades en aquest sentit. A més, Bargalló i Sierra també s'han enganxat per la llengua.

La diputada de Cs ha defensat que el castellà ha de ser llengua vehicular a l'escola, ha assegurat que la majoria de la societat catalana no està d'acord amb el model d'immersió i ha afirmat que els pares "valents" que demanen l'escolarització en castellà reben "assetjament". El conseller, per la seva banda, ha defensat el model lingüístic i ha assegurat que és d'"èxit" i que així ho validen informes de l'OCDE.

Finalment, Sierra ha demanat al conseller que es comprometés a què les reunions de pares i les entrevistes amb el professor fossin en castellà si un pare ho demanava, al que Bargalló ha contestat que, si bé tota família té dret a dirigir-se a l'escola en la llengua que vulgui, el departament no pot fer canviar la llengua de tota una reunió -en cas que sigui amb més pares- per una petició.

"Qualsevol pare i mare té dret a què se li respectin els drets lingüístics, no a imposar-los", ha conclòs, recordant que a Catalunya és "més habitual passar-se al castellà per peticions que al català".