L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha ratificat aquest dimarts davant del titular del Jutjat Central del Penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia que l'exsecretari general del PP del País Valencià Ricardo Costa el va avisar que la formació política regional havia donat instruccions de girar factures falses a empresaris perquè sufraguessin els costos de les campanyes del PP de les eleccions municipals i autonòmiques del 2007.

Bárcenas ha declarat com a testimoni en el judici pel presumpte finançament il·legal del PP del País Valencià en el qual s'analitza com el partit liderat llavors per Francisco Camps va pagar els esdeveniments contractats amb l'empresa de la trama Gürtel Orange Market.

A preguntes de la fiscal Myriam Segura, Bárcenas, que el 2007 i fins al juny del 2008 era gerent del PP, ha confirmat que es va reunir amb Costa, a causa de l'absència del llavors tresorer Álvaro Lapuerta. Segons ha explicat, el polític valencià li va comunicar que estava "preocupat" perquè l'exvicepresident regional Víctor Campos el va informar de les instruccions donades per Camps i per l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino sobre "tenir relacions amb els empresaris que financen al partit", mostrant-li sobres amb diners en efectiu.

"No recordo el detall exacte, recordo el fet", ha començat dient Bárcenas, que no ha pogut concretar la data de la trobada. "Em va plantejar la seva preocupació perquè la instrucció de Víctor Campos, que era el responsable econòmic, era en un sentit que no era admissible liquidar determinades factures", ha prosseguit.

"No es van complir les instruccions"

"Parlem d'assignar factures a determinades empreses perquè es fessin càrrec de despeses del partit i li vaig transmetre el criteri del PP, i és que estava terminantment prohibit", ha recordat. Bárcenas ha assegurat que després va informar Lapuerta d'aquesta conversa i ha constatat que aquest li va dir que "parlaria amb València" per "deixar clara" aquesta prohibició: "No tinc ni idea d'amb qui va parlar, imagino que diria que complís les instruccions de la seu central i sembla que no es van complir", ha afegit.

Preguntat si aquest assumpte va ser traslladat al llavors secretari general del PP, Ángel Acebes; el que fora gerent dels 'populars' ha dit que creu que no perquè el "tresorer tenia plena autonomia en matèria econòmica". "Sabia el que havia de fer i no havia de traslladar-lo aquesta preocupació a cap altre càrrec d'alguna cosa que era de la seva total responsabilitat", ha agregat.

L'extresorer del PP ha relatat un altre episodi en el qual va viatjar juntament amb seu superior, Álvaro Lapuerta, a València. Segons ha dit, el tresorer va parlar amb Víctor Campos, que li va presentar a un empresari que estimava donar una donació al partit, però ha puntualitzat que no recorda més detalls sobre això: "Vam dinar a València i ja està".

A l'inici de la seva compareixença, Luis Bárcenas ha recordat que es troba immers en altres peces separades de la trama Gürtel al costat dels líders de la xarxa corrupta Francisco Correa, Pablo Crespo, i el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez El Bigotes, els tres acusats en aquest judici.

Precisament, l'extresorer popular està pendent de conèixer si finalment és condemnat als 39 anys i mig que va sol·licitar per a ell la Fiscalia Anticorrupció per la seva participació en els primers anys d'activitat de la trama. En aquest sentit, ha aprofitat per indicar que les relacions que ell ha pogut tenir amb les empreses de Correa han estat per les feines prestades al PP nacional, com Special Events, però mai Orange Market.

Instruccions sobre les despeses electorals

Bárcenas ha apuntat davant del jutge que ell era administrador de les campanyes municipals del 2007, mentre que de les autonòmiques d'aquell mateix any eren responsables els gerents regionals i dels comicis generals del 2008 va ser el seu successor Cristóbal Páez -també citat a declarar com a testimoni-.

En aquest sentit, ha indicat que ell controlava les despeses de les municipals, ja que el PP nacional remetia uns fons a les seus provincials per organitzar els actes electorals. No obstant això, ha subratllat que "hi havia una instrucció precisa" que els únics fons que es podien utilitzar en campanya eren aquests, ja que "qualsevol despesa no controlada podia suposar superar els límits de despeses".

Ha assenyalat que els gerents provincials van ser convocats a una reunió per a donar-los "en mà" els diners destinats per a aquests comicis, a més d'un breafing sobre la coordinació de la campanya, i l'advertència tant de forma oral com per "escrit" que aquesta quantitat era l'única que podien gastar. Així mateix, se'ls lliurava un manual de campanya en el qual figuraven "molt clarament" aquestes indicacions que no estava permès aportar "fons propis".

Autonomia per organitzar actes

Bárcenas ha destacat que les seus provincials tenien "autonomia per organitzar els actes", tret d'aquells en què participava el candidat a la presidència del Govern. En aquest cas, era la seu nacional la que assignava a una empresa "mitjançant concurs públic" per contractar els serveis.

Ha afirmat que per a alguns actes "hi havia una part de la contractació que es feia de forma generalitzada" des de la seu del carrer Génova de Madrid per optimitzar els costos, però després es demanava als proveïdors que "fraccionessin" aquesta factura imputant a cada seu provincial l'import que li corresponien a cada un d'ells.

Quant a les campanyes autonòmiques, ha afirmat que la intervenció de la seu nacional "era molt petita", ja que cada comunitat tenia la competència de contractar els serveis que necessitaven.

De fet, l'extresorer ha indicat que totes les despeses el control de les quals depenia del PP nacional eren auditades, ja que el cap de l'Auditoria Interna, Carlo Lucca de Mignani, feia un control de les factures de les eleccions municipals. També es desplaçava a totes les regions per realitzar "una consolidació prèvia" a la presentació dels comptes al Tribunal de Comptes al juny, ha dit.

Adade i el PSOE "són el mateix", segons Bárcenas

Una de les anècdotes de la sessió d'aquest dimarts ha estat quan l'advocada del PSOE valencià, Glòria de Pascual, ha corregit Bárcenas i li ha dit que en aquest judici representa al partit i no a l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), que exerceix l'acusació popular en altres peces de la trama Gürtel. "O sigui que al final Adade i el PSOE són el mateix?", ha fet broma l'extresorer, fent al·lusió sobre la vinculació entre el partit i el col·lectiu d'advocats.

Aquest dimarts també han declarat com a testimonis l'exvicepresident de la Diputació de València Juan José Medina (investigat en el cas Taula); l'exalcalde d'Alcoi i exdiputat al Congrés dels Diputats Ignacio Peralta; l'exdirector general d'Administració Autonòmica de la Generalitat Valenciana Enrique de Francisco Enciso; o l'exgerent del PP de València José Antonio Moscardó.

Tant el que fos 'número dos' d'Alfonso Rus -que va ser el director de campanya a València de les eleccions del 2007 i 2008-, com Peralta han l'esmentat que els actes en què participaven líders del PP del País Valencià o candidats importants com Francisco Camps era la seu regional la que s'encarregava de l'organització d'aquest esdeveniment.

Ha estat Medina qui ha recalcat que era Costa el que controlava tota l'organització, ja que era una persona "molt meticulosa". "No ens demanaven opinió", ha acabat.