Barcelona acull aquest dilluns el tercer Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània (UpM), que reunirà ministres d'Exteriors, viceministres i representants de 43 països riberencs que debatran sobre com impulsar la integració regional i posar en marxa projectes concrets que millorin l'educació, l'ocupació i el desenvolupament de la regió.

A la cita no hi haurà la Generalitat de Catalunya perquè es tracta d'una reunió ministerial amb representants de 43 Estats i no és habitual que les autoritats locals o regionals participin en aquest tipus d'esdeveniments, han explicat fonts diplomàtiques.

En l'anterior reunió, el gener de 2017, la Generalitat tampoc no va estar convidada a participar. Tanmateix, el llavors president, Carles Puigdemont, va dedicar als assistents una salutació en la qual va parlar de Catalunya com a "país d'acollida" i "soci compromès" amb els desafiaments europeus.

El fòrum el convoquen les copresidències de la UpM: l'alta representant per a la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, i el ministre jordà d'Exteriors, Ayman Safadi. El ministre espanyol, Josep Borrell, i el secretari general de la UpM, Nasser Kamel, també intervindran a l'inici.

Fòrum de la societat civil

Abans del Fòrum Regional, que reunirà a les ministres a la tarda, al matí hi haurà un fòrum de la societat civil amb l'ocupació com a tema principal. Quant a la trobada dels ministres, el format els permetrà parlar de tots els desafiaments de la regió. Fonts diplomàtiques donen per fet que les migracions, la radicalització i el conflicte del Pròxim Orient sorgiran en les converses, encara que no formin part del mandat de l'organització.

En els seus 10 anys de vida, la UpM sempre ha estat llastada, igual que el Procés de Barcelona que la va precedir, pel conflicte israeliano-palestí. No obstant això, un dels seus actius és que Israel, que és membre de ple dret, se senti a la mateixa taula que els països àrabs.

A més, la filosofia de la UpM és precisament impulsar projectes específics que millorin la vida de les persones des del punt de vista de l'ocupació, l'educació, el medi ambient, l'accés a l'energia i les xarxes de transport. De fet, ja UpM ha adoptat ja 51 projectes per un import de més de 5.600 milions de dòlars, i d'ells 34 estan ja en execució.

Dessalinitzadora per a Gaza

Precisament un d'aquests 51 és la construcció d'una planta dessalinitzadora per a Gaza, un projecte per al que ja està compromès un 80 per cent del finançament necessari, 456 milions d'euros anunciats el març passat en una conferència de donants a Brussel·les. La planta proveirà d'aigua potable en una zona on amb prou feines el 3 per cent compleix els estàndards exigits per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Israel, diuen les fonts consultades, dóna suport al projecte.

Al fòrum de Barcelona està prevista l'assistència d'entre 25 i 28 ministres i viceministres de les dues vores, majoritàriament de països riberencs, mentre que la resta dels països enviarà representants de menor nivell.

Per part de la UE, juntament amb Mogherini hi haurà el comissari d'Ampliació i Veïnatge, Johannes Hahn. Assistiran també la presidenta de la Fundació Anna Lindh, Elisabeth Guigou; el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit; representants del Banc Europeu d'Inversions, el Parlament Europeu i el Consell Econòmic i Social Europeu. També l'Assemblea Regional i Local Euromediterrània (ARLEM), a través del seu vicepresident i alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre.

En aquesta ocasió, per part israeliana està previst que assisteixi el ministre d'habitatge, Yoav Galant, mentre que per part palestina el representant serà el titular d'Exteriors, Riad al Malki.