Barcelona s'ha omplert de gom a gom una vegada més per la Diada Nacional de Catalunya. Ha estat a punt des de Passeig Sant Joan fins al Passeig Lluís Companys, amb milers de persones vestides amb estelades i senyeres passant per l'Arc de Triomf, on a la nit la festa s'ha allargat amb concerts. Des d'una punta a l'altra, la riuada de gent s'agermanava amb els punys i els punts enlaire cridant una vegada i una altra "independència". Segons la Guàrdia Urbana de la capital catalana, la concentració ha reunit 540.000 persones. 

I més enllà del càntic majoritari, també se n'han sentit d'altres com "Què vol aquesta tropa? Un nou Estat d'Europa", "Estem cansats? Sí, però a Catalunya diem que els cansats fan la feina" o "Estem a un pam de la República catalana de les llibertats". Tampoc hi han faltat pancartes amb els lemes "Si la injustícia és llei, desobeir és un dret" o "Independència és més treball i més pensions".

"L'última Diada de la Catalunya autonòmica"

Tot plegat, per a uns l'acte era "emotiu pel camí recorregut" i per a d'altres "il·lusionant pel que encara queda per recórrer". Tampoc ha faltat qui reiterant les declaracions del vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat que espera que sigui "l'última Diada de la Catalunya autonòmica."

Més d'un dels assistents a la manifestació donava peu al debat. "L'última? No ho tinc clar, però persistirem". En català i en castellà, fins i tot en anglès i en francès, alguns dels participants s'animaven a explicar als turistes estrangers en què consistia la manifestació i què es pretenia aconseguir. "A new state of Europe", han sentenciat abans que l'esclat final es produís al minut 17:14. Aquell moment en què les famílies han onejat les banderes i Barcelona ha començat a bategar. 

Els petits comerços fan l'agost

Tota mena de botigues, bars i restaurants han aprofitat la Diada per fer l'agost. El termòmetre superior als 30 graus a Barcelona també ha ajudat al fet que els petits comerços del Passeig de Sant Joan fins al Passeig de Lluis Companys estiguessin plens de gom a gom. Els participants s'aglomeraven a les terrasses i les paradetes col·locades a l'exterior del local per buscar refugi amb una beguda refrescant o un entrepà per emportar.  

No eren els únics que aprofitaven l'ocasió per treure'n el màxim profit econòmic. Més enllà de les samarretes de l'ANC i Òmnium Cultural, també s'han venut senyeres, estelades, mocadors, gorres o canelleres, entre d'altres, a pràcticament cada racó. El merchandising català també ha tingut avui el seu moment de glòria.