La declaració d’independència del Parlament i l’aplicació de l’article 155 aprovada al Senat el passat divendres han arribat a l’Ajuntament de Barcelona.

El ple de la capital catalana ha reconegut aquest dijous com a “legítim” el govern que presideix Carles Puigdemont i el Parlament sorgit de les eleccions del 27-S del 2015. També ha rebutjat l’aplicació del 155 de la Constitució.

Això ha estat com a resposta a una proposta d'ERC, que ha rebut el suport de Barcelona en Comú, el Grup Demòcrata (PDeCAT), la CUP i el regidor no adscrit (de Demòcrates de Catalunya). Hi han votat en contra Cs, el PSC i el PP.

Rebuig a la proclamació de la República

No ha tingut la mateixa sort la proposta de reconèixer la República Catalana presentada per les tres regidores de la CUP. En aquest cas, BComú —el grup majoritari— ha votat en contra d’aquest punt i això ha provocat el rebuig majoritari del ple.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha justificat la posició del seu grup atenent que la República ha de tenir “bases sòlides” i no limitar-se a un “estricte estat mental”. La CUP, de la mà de la seva regidora María José Lecha, ha avisat a BComú que "no hi ha equidistància possible: o hom se situa al costat de l'opressor o se situa al costat de l'oprimit".