El regidor de Presidència, Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia, ha demanat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que convoqui un consell d'administració d'urgència per retirar la pujada de l'11,88% de la tarifa de l'aigua en alta d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL), després que el Tribunal Suprem anul·lés dimecres l'adjudicació d'aquesta empresa a Acciona per part de la Generalitat el 2012, la qual cosa ha donat la raó a Agbar (Aigües de Barcelona).

En unes declaracions aquest dijous als mitjans de comunicació, Badia també ha reclamat al Govern que "retorni a la ciutadania uns imports que mai s'haurien d'haver cobrat" en el rebut de l'aigua i ha lamentat que els usuaris han pagat "uns serveis que no tenien res a veure amb l'aigua" en la seva factura.

El regidor de Barcelona en Comú ha celebrat que la sentència del Suprem sobre ATLL "tindrà repercussions", ja que no es tracta de la rescissió d'un contracte sinó de l'anul·lació per via judicial de la concessió d'un servei públic.

Acciona, precarista

Segons Badia, l'anul·lació del procés d'adjudicació implica que Acciona ha actuat com un "precarista" en la gestió d'ATLL i que la companyia madrilenya no podia tenir dividends ni pagar cànons concessionals per aquesta activitat. "Aquests són uns elements que s'han posat en el rebut de l'aigua des de fa cinc anys i que han fet que la ciutadania pagués uns costos que no tocaven i que s'hauran de retornar", ha sentenciat el regidor.

Sobre els costos que haurà d'assumir la Generalitat per la revocació de la concessió d'ATLL, Badia ha afirmat que "no es pot parlar de lucre cessant perquè no hi ha un servei concessionat", sinó que cal retornar i reclamar a cada part "allò que ha aportat i allò que s'ha cobrat indegudament, incloent els sobrecostos que els consumidors han pagat".

Per últim, el regidor dels comuns ha recordat que el Parlament va aprovar el 2016 una proposició de llei per retornar ATLL a la gestió pública. "És una estructura d'estat i cal recuperar la seva sobirania i la seva administració pública", ha declarat Badia.