Barcelona acollirà el pròxim mes de setembre una cimera amb motiu de la presidència europea rotatòria que estarà en mans d’Espanya. Concretament, se celebrarà els dies 21 i 22 d’aquell mes. Així ho ha informat aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una presentació per explicar els principals eixos d’aquesta presidència del Consell de la Unió Europea, que estarà en mans espanyoles a partir del pròxim dia 1 de juliol. Es tracta, tot plegat, d’una presidència que havia de servir a l’equip del president socialista per fer campanya per a les eleccions generals que s’havien de celebrar a finals d’any, i que finalment no podrà aprofitar en favor seu.

Fonts de La Moncloa confirmen que la cimera estarà relacionada amb els Transports, però des del govern espanyol demanen prudència assegurant no poden avançar cap més informació. Així doncs, no està encara confirmat quins països hi assistiran, si hi haurà algun Estat que tingui alguna importància més rellevant que un altre, on se celebrarà exactament la trobada, ni quin format tindria l’esdeveniment. De la mateixa manera, l’equip de Pedro Sánchez no confirma si el president espanyol té previst assistir-hi. Cal tenir en compte, també, que en aquelles dates podria ser que qui ocupés aquest càrrec fos el popular Alberto Núñez Feijóo.

De manera que, com que tampoc no se sap qui ocuparà en aquell moment la capitania del Ministeri de Transports, és complicat saber quina delegació espanyola farà acte de presència a Barcelona. En qualsevol cas, la capital catalana serà l’escenari d’aquesta cimera perquè Sánchez ha explicat que el seu executiu ha decidit celebrar trobades en ciutats de totes les comunitats autònomes de l’Estat.

Està previst, per tant, que també acullin cimeres amb motiu de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea les següents ciutats: Madrid, Saragossa, València, Bilbao, Sevilla, Palma, Múrcia, Albacete, Pamplona, Logronyo, Granada, Còrdova, Cadis, Les Palmes de Gran Canària, Toledo, Càceres, Valladolid, Lleó, Santander, Gijón, Santiago de Compostel·la i Vigo.

Serà un procés que no es farà d'esquena a la ciutadania, i no ho farem en edificis tancats de la capital”, ha argumentat el president del govern espanyol en la presentació dels principals eixos de la presidència europea d’Espanya. Ha destacat, en aquest sentit, que serà “la primera vegada” que se celebren cimeres descentralitzades en diversos punts de l’estat espanyol.

Paral·lelament, Sánchez ha explicat que els principals eixos de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea seran els següents: reindustrialitzar Europa i garantir l’autonomia estratègica oberta, adaptar i continuar avançant en la transició ecològica i mediambiental, consolidar la justícia social i econòmica, i reforçar la unitat europea. No ha volgut opinar, però, sobre què pot passar en un futur si La Moncloa deixa d’estar a les seves mans i passa a estar ocupada pel PP.