La vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, se suma a la llista de dirigents del Partit Popular que demanen a l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, que assumeixi responsabilitats. Barberá ha rebutjat per activa i per passiva tenir res a veure amb les múltiples presumptes irregularitats investigades judicialment al voltant del Partit Popular valencià i de les diverses administracions que ha governat en les últimes dècades. Però la sobreactuació de Barberá en les compareixences davant la premsa ha estat la gota que ha fet vessar el got. Alliçonadora i superba, deixant les formes de banda, només ha aconseguit perdre cada vegada més suports al partit.  

En aquest cas, Andrea Levy ha reconegut que Barberá “està fent mal al PP” i ha afegit que el PP lamenta no poder exhibir un comportament inqüestionable en l’exercici de les responsabilitats públiques. Levy ha criticat amb duresa les converses publicades per la premsa en què persones del cercle més íntim de l’exalcaldessa feien referència al blanqueig de diners com una pràctica habitual. Malgrat que Barberá se n’ha desentès, Levy ha assenyalat que, amb independència de si personalment creu que reflecteixen la realitat, “són impresentables, increïbles i no es poden tolerar”. 

La també diputada catalana ha estat l’última de les veus del partit en desautoritzar Barberá i demanar-li que assumeixi responsabilitats. En les últimes setmanes, els vicesecretaris Javier Maroto i Pablo Casado han estat bel·ligerants amb aquesta qüestió. En les últimes hores, el mateix Maroto ha defensat “l’agilitat i contundència” del partit en l’obertura de l’expedient informatiu a Barberá. “Els ciutadans han de tenir clar que al PP qui la fa la paga”. 

La llosa de la corrupció

Avís per a navegants dels líders emergents d’un partit que a curt termini ha de trobar la fórmula per ressorgir d’entre les cendres. Que la corrupció és la principal llosa pels populars, va camí de convertir-se en tòpic, però és així. L’encara president del partit i del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha hagut d’encaixar els múltiples casos que han esquitxat el partit i que, sense cap tipus de dubte, són l’origen de la sagnia dels vots.“No em rendiré mai”, ha exclamat Rajoy aquest cap de setmana. Un missatge que es pot llegir en clau interna i externa: avís als qui qüestionen el seu lideratge al PP; i a C’s i PSOE en la lògica de les negociacions per a la investidura.

Lleialtat del PP català, de moment

Des de Catalunya, el portaveu del PP, Enric Millo, tanca files amb Rajoy. “Me n’alegro moltíssim que el senyor Rajoy digui que ell no es rendirà perquè és justament el que necessitem”, ha assegurat. Tot i així, Millo ha defugit pronunciar-se sobre si creu que Rajoy seria el millor candidat en un escenari d’avançament electoral. “No estem en aquesta tessitura. Aquest és un escenari que no contemplem”, ha conclòs.