El periodista Antonio Baños ha ironitzat sobre les declaracions que el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, va fer aquest divendres en el programa Cafè d'idees on es mostrava convençut que s'acabarà obtenint resposta a totes les preguntes sobre el CatalanGate però que no serà, ni molt menys, de manera immediata. Segons el dirigent d'ERC, la informació potser arriba el 2025, com ha passat amb altres casos de corrupció, com la trama Kitchen, de la qual comencem a treure conclusions i a conèixer informació. Baños n'ha fet parodia d'aquesta afirmació de Rufián a través d'una piulada en la qual ha assegurat "Tranqui Gabi. Si cal estar-se deu anys, t'estàs. Et portarem tuppers i espetecs. Que no sigui que ara ens precipitem i vagi a venir la dreta". 

Piulada Antonio Baños Rufian
Piulada d'Antonio Baños irònic amb Gabriel Rufián

Mentrestant, ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i el BNG han registrat una sol·licitud de compareixença del Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, al Congrés perquè doni explicacions sobre la investigació del CatalanGate. Els partits independentistes reclamen que reti comptes "dels continguts i conclusions de la investigació i posterior informe elaborat sobre el cas d'espionatge a independentistes mitjançant el sistema Pegasus" a la comissió mixta de relacions amb el Defensor del Poble a la cambra baixa. La petició arriba després que aquest dimecres Gabilondo informés que la investigació sobre Pegasus s'havia tancat després de "verificar" que l'actuació del CNI "s'ha fet d'acord amb la Constitució i la llei".

Segons l'informe de vuit pàgines del Defensor del Poble adreçat a la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, els documents classificats als quals ha tingut accés Gabilondo confirmen la legalitat de les actuacions. L'informe afirma que la seva missió va sorgir arran de les notícies del CatalanGate, però en canvi, no conté cap comentari sobre l'afirmació de Citizen Lab que 65 persones havien estat espiades, i simplement accepta la xifra del CNI de 18 persones afectades. 

Què són els espetecs?

L'espetec amb el que ironitza Baños és el que es coneix a Catalunya i altres zones d'Espanya com a una llonganissa llarga i prima deixada assecar. El fuet i l'espetec són el mateix producte, però depenent de la regió on es consumeixi, se'l denomina més comunament d'una manera o un altre. Es denomina fuet espetec a la zona d'Aragó i és dels embotits més usats a l'hora de l'aperitiu, és també un dels preferits de la resta dels espanyols. El fuet s'elabora a partir de la mescla de carn de porc i cansalada viada trossejats i picats crus. A ella se li afegeixen sal i espècies, que es pasten i emboteixen en budell natural de boví. I no se sap com el menja el periodista Antonio Baños, però el que recomanen els experts és tallant-ho en rodanxes de biaix d'un centímetre.