L'exdiputat i periodista Antonio Baños ha fet befa a Twitter sobre l'estat en el qual es troba una bandera espanyola que ha publicat el compte 'España en la OTAN'. "La 'banderica' la teniu 'deshilachada'. Aquí us faltaria un repunt" ha escrit Baños fent broma de l'estat en el qual es veu que està la bandera. A més, ha afegit "però bé, si els tancs no us funcionen, una màquina de cosir ja...". Aquesta menció als tancs de Baños no és innocent, sinó que recorda com Espanya es va comprometre a enviar els carros de combat Leonard a Ucraïna, però que finalment es va desdir d'aquesta promesa. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va ser l'encarregada d'informar de la decisió de no enviar-los, i va informar que "en revisar-los s'ha comprovat que estan en una situació absolutament lamentable" i podrien suposar un risc. 

Ridícul internacional

Després que la ministra Robles informés que finalment no s'enviarien els tancs Leonard a Ucraïna argumentant que es trobaven en un lamentable estat va transcendir als mitjans estrangers provocant un ridícul internacional. El diari alemany Stern, informava dels arguments d'Espanya per no prestar ajuda a Ucraïna i afirmava "estan massa deteriorats per ser enviats a la batalla". "És més: fins i tot sense l'acció de l'enemic, representarien un perill per a la tripulació", es mofava. El diari rus Pravda també es feia ressò de la polèmica i citava unes declaracions de Robles: "Encara estem analitzant tots els extrems, però ja us puc dir que els tancs Leopard, que fa molts anys que estan emmagatzemats a Saragossa, no es poden traslladar perquè es troben en un estat absolutament deplorable". La ironia russa va ser evident. 

Per la seva banda, Reuters, també va aprofitar per recordar l'oferta dels tancs que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, el mes d'abril durant una visita a Kíiv. Primer la cessió va quedar encallada perquè calia abans el vistiplau alemany, i després pel pèssim estat dels vehicles. La decepció d'Ucraïna amb l'ajuda d'Espanya per lluitar a la guerra és evident. Aquest dimecres l'ambaixador d'Ucraïna a Espanya, Serhii Pohoreltsev, va lamentar que l'últim enviament d'armes militars d'Espanya a Ucraïna va ser al maig i no van poder aconseguir tot el que havien sol·licitat. "No puc dir que estiguem satisfets, ni que estiguem rebent tot el que Espanya podria subministrar", apuntava l'ambaixador, que, no obstant això, va agrair l'ajuda espanyola.

Espanya augmenta l'ajuda militar a Ucraïna

Per intentar compensar aquest desgavell, el govern espanyol ha anunciat aquesta setmana que redoblarà l'ajuda militar a Ucraïna coincidint amb el sisè mes de guerra al país i amb motiu del dia de la Independència i ha preparat material militar per posar-ho a disposició de les autoritats ucraïneses immediatament en el qual s'inclou una bateria antimíssils, vehicles cuirassats, més munició, ensinistrament bàsic a forces ucraïneses a Espanya a més de vestuari i equipament hivernal. Per fer front a les crítiques, el Ministeri de Defensa ha reivindicat que Espanya "sempre ha actuat i continuarà fent-ho en coordinació amb els països de l'Aliança Atlàntica, UE i amb el Grup de Donants", integrat per 45 països. El comunicat de Defensa indica que l'enviament d'aquest material s'emmarca dins del "compromís ferm que es porta desenvolupant des de l'inici d'aquesta guerra per part d'Espanya" que "no ha deixat d'enviar material per a la legítima defensa del poble ucraïnès".