El periodista Antonio Baños ha desmuntat les promeses de diàleg que ha fet el líder del PSC, Salvador Illa, i li ha recordat que el govern espanyol només permet parlar del que vol "l'autoritat competent".

Tot ha començat quan Illa ha manifestat en una entrevista a El Periódico, que el seu propòsit polític per a l'any 2022 és "el diàleg entre catalans". “Vull posar l'accent en allò que ens uneix, que és molt. Si he de triar un objectiu polític que consideri fonamental per a Catalunya per a l'any 2022, no ho dubto: diàleg entre catalans”, ha assenyalat.

Baños ha considerat l'argumentació d'Illa una fal·làcia. "Diàleg. Però si el Parlament vol per exemple, dialogar sobre la independència, aleshores querella i inhabilitació. Perquè a Espanya només es dialoga del que vulgui l'autoritat competent", ha assenyalat.

Baños

 

Illa veu una falta d'entesa entre les forces independentistes, que al seu entendre reforça els socialistes catalans com a alternativa de govern: "Sento que guanyem suports dia a dia per governar Catalunya", afirma. El primer secretari del PSC ha fet les declaracions després que al congrés extraordinari celebrat pel PSC els dies 18 i 19 de desembre va rellevar Miquel Iceta com a líder del partit.

Illa ha destacat la "fragilitat interna" de l'executiu que presideix Pere Aragonès: "El consens independentista al voltant del Govern ja s'ha trencat, no ha durat ni sis mesos", ha destacat.

També s'ha referit al recent acord, segellat la setmana passada, pel PSC, ERC i Junts per renovar càrrecs caducats d'organismes dependents del Parlament, com la Sindicatura de Greuges, la Sindicatura de Comptes, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o el Consell Audiovisual de Catalunya, que requereixen el nomenament amb majories qualificades.

Illa ha argumentat que els socialistes estan disposats a "allargar una mà" per desbloquejar assumptes d'aquest nivell, mentre segueixen construint la seva "alternativa" al Govern actual. "TV3 i Catalunya Ràdio es mereixen una oportunitat", ha afegit.

El congrés del PSC també va aprovar la nova executiva socialista. Tindrà cinc viceprimeres secretaries i diversos secretaris associats a aquestes àrees. L'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, ocuparà la viceprimera secretaria de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral, i és qui en portarà el pes. El secretari serà José Luis Jimeno, que fins ara era secretari de coordinació territorial. Jaume Collboni serà el viceprimer secretari de Política Municipal; Acció Política, per Alícia Romero; Igualtat i Acció Social, per Marta Farrés; i Millora de l'Autogovern i Programes, Meritxell Batet. Joaquín Fernández serà el secretari de Política Municipal; Sònia Guerra, de Polítiques Feministes; Ferran Pedret, de Millora de l'Autogovern; i Núria Parlon, de Polítiques de Seguretat.

A més del paper d'Iceta i Marín, també es va aprovar que Èlia Tortolero serà la portaveu i secretària de comunicació, que Francesc Trillas es mantindrà com a secretari d'Economia i Hisenda i que Raúl Blanco serà el secretari d'Indústria, Energia i Transició Digital.