Francisco Bañeres, fiscal en cap de Catalunya, ha parlat clar, per primer cop, dels presos polítics. I ha defensat la Fiscalia en la seva postura d'oposar-se als permisos que estan demanant aquests dies. Bañeres ha estat molt clar: "No és freqüent en cas de penes llargues privatives de llibertat propiciar aquest tipus de beneficis".

El fiscal en cap de Catalunya ho ha dit en seu parlamentària, on avui presentava la memòria de l'any 2018. La seva compareixença, però, mancada d'actualitat, ha acabat amb la resposta als grups i el fiscal no ha pogut esquivar les qüestions sobre els presos polítics.

Francisco Bañeres ha apuntat cap a la Conselleria de Justícia, que ha permès 2.300 visites als presos abans del judici. Una xifra que, segons Bañeres, "pot alterar el règim de la presó". I també ha criticat la junta de tractament i el jutge de vigilància penitenciària que tomba els recursos del ministeri públic i autoritza els permisos tant per sortir els caps de setmana com el 100.2 pel qual Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Jordi Sànchez poden sortir per anar a treballar, fer tasques de voluntariat o tenir cura de les seves famílies. 

Segons Bañeres, "es tracta de supòsits delicats i pot cridar l'atenció i és objecte d'atenció dels mitjans, però el fiscal no té una altra missió i ordre d'actuar com actuaria amb qualsevol acte intern". "Lògicament, a l'hora de tramitar i donar permisos i benefici o de valorar la perspectiva d'adaptació a la vida postdelictiva, es parteix de dos aspectes: acceptar que has comès un delicte i, en segon lloc, pensar que si em trobo en una situació similar el pronòstic sigui comportar-se d'una manera diferent", uns condicionats que segons el fiscal en cap de Catalunya no s'han donat.

Francisco Bañeres ha defensat el fiscal de vigilància penitenciària que s'oposa a permís rere permís: "El fiscal s'ha comportat com s'hauria comportat amb qualsevol altre intern". Bañeres també creu que "el més raonable hauria estat un tercer grau". Això sí, en el cas que s'hagués admès el delicte i s'hagués declarat la voluntat de no tornar-lo a cometre.