El president del banc Mirabaud & Cie, investigat pels comptes bancaris del rei Joan Carles I a Suïssa, nega els fets dels quals l'acusa la fiscalia. Durant el dia d'ahir es va saber que el fiscal del cantó de Ginebra investiga Yves Mirabaud per falta de transparència per no haver informat de l'ingrés de la donació de 65 milions d'euros provinents de l'Aràbia Saudita en un compte del qual el beneficiari últim era l'emèrit.

En un comunicat al qual ha tingut accés Europa Press, l'entitat bancària confirma que el seu president ha testificat ja davant la Fiscalia suïssa "com investigat en relació amb una suposada manca de presentació d'informes a l'organisme de prevenció de blanqueig de capitals en 2018". Amb tot, assenyalen que impugnen "enèrgicament les acusacions que puguin formular-se contra ell" i assenyalen a més que el banc "confia en un resultat favorable de procediment", ja que consideren que "ha actuat d'acord amb la legislació aplicable".

La imputació de Yves Mirabaud es va donar a conèixer dimecres, la mateixa setmana que es compleix un any de la fugida de Joan Carles I d'Espanya. El banquer ha acabat a la llista d'imputats després que la Fiscalia decidís tornar a prendre declaració als principals implicats en el cas.

No van informar de l'ingrés

La donació de 65 milions procedents de l'Aràbia Saudita es va ingressar a favor de la fundació panamenya Lucum, de la qual n'era el beneficiari el rei emèrit. De les declaracions de Mirabaud es deduïa que ni el departament de compliment de l'entitat, que vetlla per la reputació de la institució, ni el departament jurídic, coneixien que darrere del compte d'una societat panamenya s'amagava Joan Carles I. 

Segons va declarar el mateix Mirabaud davant del fiscal, només els membres del Consell d'Associats de l'entitat coneixien que el beneficiari final del compte era Joan Carles I. "L'única raó per la qual es decideix mantenir la confidencialitat en el si del banc del nom d'aquell beneficiari era la següent: es tractava d'evitar una dispersió massa àmplia entre els empleats amb la intenció de mantenir la discreció", va assegurar el banquer, segons va avançar El País

Tot i això, l'entitat estava obligada a informar del ingrés sospitós al compte de l'emèrit al Money Laundering Reporting Office Switzerland (MROS), l'organisme suís per combatre el blanqueig de capital. Així mateix, el fiscal ha pogut acreditar que ningú del banc va exigir que es declarés a la Hisenda espanyola els 65 milions d'euros

Imatge principal, el rei emèrit Joan Carles I