El diputat de Bildu Jon Iñarritu ha ironitzat amb les vacances que ha fet el rei Joan Carles, fugit a Abu Dhabi, a les illes Seychelles. Iñarritu ha afegit que el monarca emèrit hi deu haver anat "a descansar", i hi ha afegit emoticones rient.

Jon Iñarritu

Segons la televisió basca EITB, Joan Carles acaba de passar uns dies de descans a les illes Seychelles i ha rebut la visita de la seva filla la infanta Elena.

Ha transcorregut un any des que Joan Carles I va fugir de manera temporal d'Espanya per la polèmica causada per les notícies sobre els presumptes negocis irregulars a l’estranger i, encara que no hi ha indicis de quan podria tornar, el seu desig és fer-ho “quan es donin les circumstàncies”, segons fonts del seu entorn. “Té unes ganes boges de tornar”, han apuntat les mateixes fonts.

Problemes judicials

La principal indagació judicial sobre Joan Carles, en curs des del juny del 2020, se centra en el cobrament de 65 milions d’euros per presumptes comissions per les obres d’AVE de la Meca, a la qual s’uneix una altra sobre donacions no declarades per sobre dels 120.000 euros, i una tercera amb l’existència d’un compte amb 10 milions d’euros al seu nom a l’illa de Jersey, un paradís fiscal. Hisenda va iniciar a més una inspecció sobre les dues regularitzacions fiscals formalitzades per Joan Carles, en especial per la de 4,3 milions d’euros, saldada amb donacions d’empresaris amics seus.

Tot això succeeix quan els reis Felip VI i Letícia van començar el passat cap de setmana, les vacances a Palma. Al contrari que l’any passat, quan se’ls va veure entrar amb les filles amb cotxe al Palau de Marivent, aquesta vegada no se’ls va veure arribar, ni la Casa Reial es va donar detalls.

Rebuda a Sánchez

El president espanyol, Pedro Sánchez, es va reunir ahir amb Felip VI a Mallorca, en una trobada habitual com fa cada estiu. A la pregunta expressa de si hi havia tractat amb Felip VI la situació del seu pare, va respondre: "No ho hem plantejat".