L'advocat i exjutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha afirmat que no considera que en el cas de Tsunami Democràtic hi hagi indicis de terrorisme. En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exjutge ha estat preguntat per les darreres informacions conegudes d'aquest cas: com que Suïssa ha refredat les ambicions del jutge Manuel García-Castellón en rebutjar col·laborar amb la seva investigació. Garzón ha afirmat que no comparteix el qualificatiu de terrorisme en aquest cas. 

"Respecto la independència judicial, tot i que critico aquest qualificatiu", ha subratllat l'exjutge. A més, Garzón ha contextualitzat la resposta de Suïssa, recordant que el país no forma part de la Unió Europea, fet que els deixa "més llibertat per qüestionar la base o els arguments" d'una petició com aquesta. 

Suïssa para els peus a García-Castellón

L’Oficina Federal de Justícia de Suïssa qüestiona la investigació del magistrat de García-Castellón sobre Marta Rovira en la causa de Tsunami Democràtic. En resposta a la petició d’informació de García-Castellón, l’organisme demana més informació a Espanya "abans de verificar" si la comissió rogatòria "té un caràcter polític", i recorda que això els impediria concedir l’assistència sol·licitada. Mentrestant, suspèn la petició del jutge, que demanava localitzar Rovira a Suïssa i informació sobre els seus moviments bancaris. "No entenem quina finalitat es persegueix amb aquesta localització", apunta l’oficina en un extracte de la seva resposta.

Pel que fa al compte bancari que el jutge volia investigar per suposadament finançar les activitats de Tsunami, les autoritats suïsses recorden que ja van denegar aquesta petició en la seva resposta de la comissió rogatòria de 2020, perquè no van veure indicis de terrorisme.

"Ens agradaria saber la relació exacta entre Marta Rovira, objecte tant de la investigació penal com d'una de les mesures d'assistència mútua, i les manifestacions als dos aeroports esmentats (el Prat i Barajas) que constitueixen els fets descrits a la comissió rogatòria; en altres paraules, és important destacar la implicació precisa de la senyora Rovira en aquestes manifestacions, i més concretament en les accions empreses contra els funcionaris espanyols i saquejos comesos en aquest context", afirmen les autoritats suïsses en la resposta al jutge espanyol. La manca d'explicacions en les peticions de García-Castellón a les autoritats suïsses no són suficients, ja que l'Oficina Federal de Justícia suïssa considera que "no és clara la pertinença" de Rovira a Tsunami Democràtic. A més, pregunta quins efectes podrà tenir la futura llei d'amnistia en aquest cas. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!