Les infermeres van a la vaga. Els sindicats minoritaris han convocat vagues diferenciades per treure les infermeres als carrers i mostrar el descontentament que viu el sector. El motiu principal: el nou conveni que està ultimant la Generalitat amb els sindicats majoritaris —CCOO, UGT i Satse—, que es coneix com a III preacord de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que no recull les demandes de gran part de les professionals sanitàries, incloses les infermeres. Davant d'aquesta manca de reconeixement, hi ha dues convocatòries de vaga anunciades per a aquesta setmana dirigides principalment a les infermeres, però també a la resta de col·lectius que formen els equips sanitaris.

En què es diferencien?

Una de les accions ha estat convocada de forma unitària per cinc sindicats. Són CGT, Intersindical, CATAC-CTS, Som Intersindical i Som Sanitat, les quals han fet una crida a les infermeres de l'ICS —la xarxa sanitària exclusivament pública— a deixar els seus llocs de treball durant dos dies, concretament el dimarts 12 i el dimecres 13 de desembre. La seva queixa, doncs, se centra exclusivament contra aquest III preacord. Coincidint amb la primera jornada de vaga, les infermeres estan convocades també a una acció de protesta als carrers que arrencarà de la seu de l'ICS (a la cantonada del carrer Balmes i la Gran Via de Barcelona) a partir de les 10 hores i baixarà la Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume, per mostrar el rebuig davant el palau de la Generalitat.

L'altra acció de vaga ha estat convocada de manera indefinida, també a partir del 12 de desembre i, per tant, sense final a la vista. En aquest cas, les convocants són Infermeres de Catalunya, i la seva crida va dirigida a les professionals de l'ICS, però també a aquelles del SISCAT —la xarxa sanitària de titularitat concertada—. Mentre que els altres sindicats centren la seva atenció sobre el III preacord, Infermeres de Catalunya assenyala que aquest pacte és "la gota que vessa el got" després d'anys de malestar i de disconformitat per la manera com la Generalitat ha tractat el sector. Per això, la seva convocatòria s'estén a les professionals de totes dues xarxes. A més, coincidint amb la primera jornada de vaga, també s'ha organitzat una manifestació que sortirà de la plaça Catalunya a partir de les 10 hores i baixarà per la Via Laietana per trobar-se a la plaça Sant Jaume amb les altres companyes; dimecres hi haurà una acció de protesta davant el Parlament; i divendres tindrà lloc la principal manifestació, que arrencarà a l'avinguda Diagonal a les 10 hores i culminarà davant la Conselleria de Salut.

Els motius de la vaga

El nou acord destina més de 300 milions d'euros per a millores salarials dels professionals sanitaris. Ara bé, els sindicats crítics lamenten que aquest increment s'ha repartit de manera injusta. Mentre que els metges acaparen la majoria d'aquest augment salarial, hi ha altres col·lectius sanitaris com ara les infermeres, però també professionals de manteniment, tècnics de farmàcia o personal de cuina, que s'emporten una part del pastís molt petita, amb increments mínims o fins i tot inexistents. A més, les millores salarials, en el cas de les infermeres, no s'inclouen en el salari fix, sinó que es presenten en forma de complements, als quals en molts casos les professionals no poden optar-hi perquè no compleixen tots els requisits.

També hi ha altres elements que generen disputa, com el fet que no es redueixin les hores laborals, encara situades al voltant de les 37 hores setmanals sense cap progrés en aquesta matèria, mentre que tampoc es reconeixen les categories professionals de les infermeres. Tot plegat, després d'una situació sanitària estressant causada per la covid i després d'anys sense millores de cap mena.

Davant de tot això, els sindicats convocants dirigeixen la seva crítica especialment contra la Generalitat, i particularment el conseller de Salut, Manel Balcells. Mentre que el polític ha assegurat que l'acord inclou millores per a tots els col·lectius, les infermeres avisen que això és "fals", i que ni tan sols s'arriba a revertir les retallades que van acompanyar la crisi econòmica del 2008. En tot cas, si no hi ha una resposta a les demandes del sector, els sindicats no descarten exigir la dimissió del conseller Balcells. També assenyalen els sindicats que han firmat l'acord, lamentant que hagin deixat de defensar la lluita obrera i abandonat els treballadors. De cara a la convocatòria de vaga, els sindicats també adverteixen que la Generalitat imposa uns serveis mínims obligatoris excessivament alts, cosa que dificulta l'assistència a la protesta.