Per tercera nit consecutiva, les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasél a diverses ciutats han acabat en incidents violents en els quals han estat arrestades almenys vuit persones a Barcelona, mentre que a València s'han produït unes altres vuit detencions.

Dos agents ferits per pedrades

A causa dels aldarulls registrats en les últimes hores, dos agents dels Mossos d'Esquadra han resultat ferits d'una pedrada al cap en les protestes a Barcelona, on també han estat ateses unes altres dues persones amb lesions, mentre que a València hi ha almenys un ferit.

La crema de contenidors, les barricades, les càrregues policials i les carreres pels carrers han tornat aquesta nit a Barcelona, Tarragona i Sabadell, i també a la ciutat de València, on ja hi va haver incidents dimarts passat. Tanmateix, la protesta convocada a Barakaldo i a què s'han afegit diversos centenars de joves ha transcorregut sense incidents.

Per tercera nit consecutiva, centenars de persones han sortit al carrer a Barcelona i a altres localitats catalanes per mostrar el seu rebuig de l'empresonament de Hasél i han tornat a cremar contenidors, han aixecat barricades, han llançat a terra algunes motocicletes i han llançat pedres als Mossos d'Esquadra.

En algunes zones, el foc dels contenidors cremant en barricades, com en els carrers Bailèn, Aragó, Girona i València, ha arribat a alguns arbres i semàfors, per la qual cosa han hagut d'intervenir els Bombers per evitar que poguessin afectar els veïns.

Les vuit detencions han estat per desordres públics, en participar en el llançament d'objectes i actes vandàlics, i els arrestos han tingut lloc: tres al passatge Pla amb Bruc, dos a Roger de Lluria amb Mallorca, dos a Mallorca amb Diagonal i un al passeig de Sant Joan també amb Diagonal.

Danys al mobiliari urbà

L'actuació dels manifestants ha deixat de nou nombrosos contenidors cremats, danys al mobiliari urbà i motocicletes fetes malbé, així com diversos establiments amb els vidres trencats.

Als voltants de la plaça Tetuán, on ha començat la manifestació, la policia ha aixecat diverses actes de denúncia a persones que portaven a les seves motxilles esprais i pilotes de golf i una persona ha estat denunciada per portar petards i elements de pirotécnia.

Els manifestants, que en les seves concentracions en suport a Hasél clamen a favor de la llibertat d'expressió, han atacat la façana de la seu d'El Periódico, on han llançat pedres, han trencat vidres i han efectuat algunes pintades.

Durant el dispositiu policial a Barcelona, almenys dos agents dels Mossos han resultat ferits d'una pedrada al cap: un quan transportava un dels detinguts i un altre en ser assolit dins el seu vehicle per una pedra.

 

Manifestants ferits

A més, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a Barcelona dues persones, una ferida de caràcter lleu i una altra de menys greu, i ambdues han estat traslladades a centres sanitaris.

Aquesta nit, també s'han convocat manifestacions, entre altres localitats, a Sabadell i Tarragona, on s'han repetit escenes de tensió entre manifestants i policia.

Les protestes han anat més enllà del clamor per la llibertat d'expressió i el suport a Hásel: els manifestants, que a Barcelona han iniciat el seu recorregut davant de la seu de la consellería d'Interior, han centrat també les seves ires en l'actuació dels antiavalots dels Mossos en les dues nits precedents, que es van saldar amb una cinquantena de detinguts i una jove que ha perdut la visió d'un ull pel tret d'un projectil de foam.

Barricades manifestacions Pablo Hasél Barcelona tercer nit / Sergi Alcàzar

Una barricada en flames al centre de Barcelona / Sergi Alcàzar

La concentració a València

La concentració a València havia estat convocada per xarxes socials per col·lectius independentistes, igual com dimarts passat, i amb el lema "Estem fartes".

Sobre les set de la tarda a la plaça de San Agustín, envoltats per un gran dispositiu policial, es concentraven uns 300 joves, que han intentat manifestar-se pel centre de la ciutat, moment en què s'han registrat les primeres càrregues.

Els joves s'han dispersat pels carrers veïns i s'han repetit les càrregues després d'algunes carreres i escaramusses, que han deixat desperfectes en mobiliari urbà i vehicles aparcats, principalment motocicletes.

Fonts de la Delegació del govern espanyol han confirmat a Efe que vuit persones han estat detingudes i almenys una ha resultat ferida.

Agressió a un diputat de Compromís

Compromís ha pujat a Twitter un vídeo on pot veure's el seu diputat a Les Corts Valencianes Carles Esteve colpejat pels antiavalots quan caminava, amb els braços en alt, pel carrer San Vicente Mártir.

L'alcalde, Joan Ribó, ha titllat de "desproporcionada" l'actuació policial i ha advertit que aquestes intervencions només fan que creixi "la crispació social".

Foto principal: Uns joves preparen barricades als carrers de Barcelona / Sergi Alcàzar