Una desena de persones mutilades d'un ull per la policia han reclamat en un vídeo acabar amb la "impunitat policial" i prohibir els projectils de foam i les bales de goma. Aquestes últimes continuen sent utilitzades per la policia espanyola tot i que el Parlament les va prohibir el 2014.

El vídeo, que explica que des del 2001 ja són 14 les persones que han perdut un ull a causa dels projectils disparats pels agents antiavalots, compta amb el testimoni de persones destacades com Roger Español o Ester Quintana.

"L'any 2001, una bala de goma em va rebentar un ull. Des d'aleshores, ja són 14 les persones mutilades per projectils disparats per la policia a Catalunya. I moltes més han resultat ferides de gravetat. Fins quan ha de durar això? Quantes persones ferides més es necessiten per aturar-ho? Prou impunitat policial", comença el vídeo.

En la mateixa línia parlen la resta de persones mutilades, que reclamen que les actuacions dels Mossos siguin fiscalitzades i denuncien que les bales de foam són igual de lesives que les de goma. També critiquen que les bales de goma segueixen sent utilitzades a la resta de l'Estat. "Són armes letals, aleatòries, desproporcionades i que ja han mort persones", conclou el visionat.

L'última víctima

L'última d'aquesta mena de víctimes ha aparegut com a conseqüència de la resposta policial donada el primer dia de manifestacions per l'empresonament del raper Pablo Hasél. Aquest cas ha tornat a despertar la indignació de bona part de la societat i ha obligat a partits com ERC, els comuns i la CUP a assegurar que canviaran el model d'ordre públic. De fet, aquest aspecte sembla cada vegada més important i condicionant per a la formació d'un nou Govern, el qual estan negociant tots aquests partits a més de JxCat i el PSC

La víctima, una noia de 19 anys que va ser donada d'alta el passat divendres 19 de febrer, va perdre l'ull per un tret de foam mentre participava en les protestes a Barcelona. Arran dels fets, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va demanar dijous que el Parlament faci una revisió "urgent" del model d'ordre públic de Catalunya tot i que després es va desdir i va matisar les seves paraules.