Els Artesans de la Pau han reunit milers de persones a la plaça Pau Bert de Baiona en un acte simbòlic per avalar el desarmament definitiu d’ETA. La cita era a les tres de la tarda i ha comptat amb la presència de membres d’organitzacions que donaven suport a l’entrega de les armes. Entre els assistents s’hi trobava l’expres d’ETA Josu Zabarte. Tots ells han subratllat la importància d’un diàleg entre l’estat espanyol i el francès per facilitar una pau justa i duradora.

Josu Zabarte Baiona EFE

Durant la mobilització s’han sentit molts crits a favor dels presos i la independència. A la convocatòria també hi han assistit representants polítics i sindicals com Arnaldo Otegi, David Fernàndez, Eulàlia Reguant i diversos membres de l’esquerra abertzale.

A part de diversos parlaments i la lectura d’un manifest, s’han projectat en una pantalla gegant imatges dels zulos on hi havia l’armament. Les localitzacions d’aquests amagatalls s’han entregat en una reunió a primera hora d’aquest matí, on hi han participat Artesans de la Pau i membres del CIV (Comissió Internacional de Verificació).

Zulos ETA EFE

El manifest l’han llegit un grup de persones que ha donat suport i ha agraït la tasca del grup de Luhuso (principals intermediaris de l’operació de desarmament). Entre aquests hi havia Pako Arizmendi (PNV) o Pello Urizar (EA). Durant la lectura han afirmat que el desarmament “no ha estat una ocurrència ni res improvisat”, i han mostrat el seu respecte cap a tots aquells que no han volgut participar en aquest procés.

“No som tot el poble, és cert, però hem vingut persones de tot el país i de sensibilitats molt diferents. Potser així serà impossible continuar apel·lant al poble per no aconseguir la pau”. També han volgut mostrar el seu record i condol a totes les víctimes del grup terrorista. No ha faltat una crida unànime a l’apropament de presos al País Basc. “Apostem per la tornada a casa dels presos com més abans millor, és possible i necessari” han afegit els mediadors.

lectura manifest Baiona

Artesans de la Pau

Durant l’acte, els integrants del grup de Luhuso, Mixel Berhokoirigoin i Michel Tubiana, han llegit un text en euskera i en francès on han optat per posar “al centre del procés a totes les víctimes i el seu patiment al passat”. A més a més, han manifestat que “el que havia de passar, ha passat”, i han considerat que s’ha “d’aprendre a viure tots junts i resoldre les diferències de forma democràtica”.

Michel Tubiana Baiona EFE

Segons els Artesans, gràcies a la societat civil ETA ja és una organització desarmada, i han aprofitat per afegir que tot això ha de facilitar altres passos a les víctimes i als presos. L’acte ha culminat amb tots els assistents aixecant el símbol dels Artesans de la Pau, acompanyat de crits a favor de la pau, l’apropament de presoners i la independència. 

Baiona EFE final de l'acte