Al voltant de 4 milions d'euros de retribució acumulada són els que s'ha embutxacat José María Aznar com a conseller de Ruper Murdoch des de 2006. News Corp és l'empresa estatunidenca de la qual l'expresident del govern espanyol és conseller independent. En l'últim exercici fiscal, la companyia li va pagar un total de 352.204 dòlars (uns 327.000 euros) entre efectiu i accions. Una xifra que marca un rècord tant per a Aznar com per a l'empresa, segons apunta aquest dijous eldiario.es. Amb aquesta retribució, Aznar supera el seu propi rècord, que era de 311.000 dòlars anuals, que els va cobrar l'any 2016. Aquest mes de gener, el sou acumulat des de l'inici de la seva relació amb News Corp, en 2006, ja ha superat els 4,1 milions de dòlars, gràcies als paquets d'accions que News Corp lliura cada trimestre als seus consellers. Aquesta xifra representa uns 3,9 milions d'euros. 

Sou de 965 dòlars al dia

La retribució d'Aznar de l'últim any ascendiria a uns 965 dòlars al dia, comptant diners en efectiu i els títols amb els quals la companyia compensa els seus consellers en iniciar cada trimestre, és a dir, es fan efectius els dies 1 dels mesos de juliol, octubre, gener i abril de cada exercici. L'any 2021, Aznar va rebre de News Corp un total de 122.500 dòlars en efectiu i uns altres 229.704 dòlars en accions per les seves funcions com a conseller i president de la Comissió de Nomenaments i Govern Corporatiu de l'empresa, segons revela el citat diari. En concret, aquest òrgan es va reunir només 5 vegades durant tot l'exercici. Amb aquest ingrés, el seu sou va augmentar fins a un 24% respecte a l'exercici anterior, és a dir, el de juny de 2021, quan va rebre un 2,5% menys, conseqüència de la retallada dels pagaments en efectiu que van patir els consellers durant la pandèmia de la covid-19. Després de la primera onada de la pandèmia, la companyia va incrementar el sou d'Aznar. 

A banda, d'aquesta retribució en efectiu i accions, els consellers del grup News Corp també reben una sèrie de pagaments en matèria de "despeses de viatges raonables" i altres despeses que siguin necessàries per atendre les reunions del consell i els seus comitès. A més, en la documentació que News Corp facilita als seus accionistes citen que "podem convidar a cònjuges o familiars de directors no executius a assistir a esdeveniments relacionats amb les reunions del consell o altres esdeveniments relacionats amb l'empresa". Això sí, només es precisen aquestes despeses si superen els 10.000 dòlars anuals per cada conseller. 

Aznar, peça clau de Murdoch

News Corp és un dels grups de comunicació més grans del món, ja que és propietari del diari econòmic The Wall Street Journal, The New York Post, The Sun, The Sunday Times i The Times al Regne Unit, a més de diversos portals immobiliaris i l'editorial HarperCollins. El passat mes d'octubre es va filtrar que els Murdoch tenien interès per fusionar el seu negoci d'edició de periòdics i l'audiovisual amb la unió de News Corp i Fox Corporation, ambdues empreses sumen una capitalització borsària d'uns 27.500 milions de dòlars. Per tal d'estudiar aquesta fusió els Murdoch han creat un "comitè especial format per membres independents i desinteressats del consell", i entre ells estaria José María Aznar, un dels consellers que compta amb la plena confiança del grup. Exemple d'això, és que en la darrera junta on es va aprovar la renovació de l'expresident espanyol, es va destacar que "aporta coneixement, experiència i una perspectiva internacional al consell, proporcionant una valuosa visió en assumptes polítics i governamentals de tot el món", i "té un coneixement únic i profund de diversos dels països en els quals la companyia opera".