El president de l'Aragó, Jorge Azcón, conegut pel seu odi cap a la llengua catalana i tot el que li recordi a Catalunya, ha trigat molt poc a reaccionar a la nova proposta de referèndum que va fer aquest dimarts Pere Aragonès. I ho ha fet reclamant la participació dels ciutadans de la seva autonomia que presideix des del mes de juny, agafant el relleu de l'igualment catalanòfob Javier Lambán, en un referèndum d'autodeterminació per decidir sobre la independència de Catalunya. Després de rebutjar la possibilitat de consultar als catalans per anar en contra de la Constitució, tot i que Aragonès assenyala l'article 92 d'aquesta mateixa per aconseguir el seu encaix constitucional, Azcón ha deixat clar que en el cas que es fes, s'hauria de preguntar a tots els habitants de l'Estat, començant pels de l'Aragó: "No té sentit que es demani a una part i no se'ns pregunti a tots". 

Un independentisme amb ales per culpa de Pedro Sánchez, segons Azcón

"Si el que es plantejarà és si un referèndum sí o un referèndum no, els aragonesos també volem opinar. I la nostra opinió és clara, nítida i cristal·lina: va contra tot allò que és Espanya, el que és Aragó, contra la constitució i contra l'estat de dret", ha resolt el president aragonès, mostrant el seu rebuig clar cap a un referèndum d'autodeterminació. A banda de carregar contra l'independentisme, Azcón no ha perdut l'oportunitat de fer-ho contra Pedro Sánchez i els seus acords amb Junts i Esquerra, que, segons ell, i a diferència del que defensa el PSOE, en lloc de calmar les aigües a Catalunya només posen més llenya al foc, com demostraria la nova proposta d'Aragonès per un referèndum: "No és reconciliació, sinó donar ales a l'independentisme", ha afirmat el president aragonès en referència a la llei d'amnistia, bloquejada al Senat des de fa setmanes. 

Polèmica per la llei de memòria democràtica 

Aquestes paraules d'Azcón tenen lloc dies després que el president de l'Aragó decidís derogar la llei de memòria democràtica de l'autonomia, impulsada en legislatures anteriors pels socialistes. El ministre del ram, Ángel Víctor Torres, va descriure aquesta decisió com a inconstitucional, unes paraules que no han agradat gens a Azón: "Pel govern de Pedro Sánchez l'amnistia és constitucional, però la derogació per les Corts d'Aragó, de forma democràtica, d'una llei és inconstitucional", ha ironitzat. Anant més enllà, ha acusat el PSOE de recórrer a Franco quan passa per un mal moment: "No cola, el ministre no vol parlar de les converses que va tenir amb el senyor Koldo o de què va passar amb les mascaretes quan era president de Canàries i ha de parlar sobre allò que empra el PSOE quan està passant un mal moment: 'Franco es viu'".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!