La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, està decidida a protegir l’emblemàtica Cruz del Valle de los Caídos i a fer-ho per llei, segons ha publicat aquest dimecres el diari madrileny ABC. Es tracta d’una mesura que satisfarà Vox, que reclamava protecció per aquesta creu. El fet és que la presidenta madrilenya i l’extrema dreta temen que la nova llei de memòria democràtica serveixi per demolir la gran creu, ja que la norma estableix la retirada d’edificacions “contràries a la memòria democràtica” encara que “estiguin ubicades en edificis de caràcter privat o religiós, però amb projecció a un espai o ús públic”.

Segons les informacions d’ABC, la presidenta estaria disposada a blindar la Cruz de los Caídos a través del projecte de nova Llei regional de Patrimoni. O sigui, la intenció és desplegar les competències autonòmiques per tal de fer-les servir per contrarestar la llei estatal. La norma autonòmica establirà la possibilitat de protegir, d’acord amb criteris tècnics, les creus i els elements decoratius vinculats a l’arquitectura religiosa.

En aquest sentit, segons informa el rotatiu madrileny, això suposarà de facto que s’obri la porta a la possibilitat de protegir la Cruz de los Caídos, sempre que hi hagi informes favorables de tècnics que això ho estimin. Tècnics de la Comunitat de Madrid, s’entén. Fonts del govern d’Ayuso que cita l’ABC assenyalen que fins ara la Comunitat tenia les mans lligades en aquesta qüestió perquè el Valle de los Caídos (ara rebatejat amb el nom de Cuelgamuros) disposa d’una protecció de nivell estatal. L’executiu autonòmic no tenia competències per actuar.

Ayuso blinda la creu pel seu valor etnogràfic

Però les coses canviaran si tira endavant la nova llei que s’està tramitant. L’article 73 del nou text serviria per protegir la creu. La llei arriba aquest dijous a l’assemblea madrilenya per debatre les esmenes a la totalitat. En el seu articulat, la nova norma planteja la protecció del patrimoni etnogràfic, concepte que inclou “tots els béns mobles, immobles, immaterials, espais o elements que constitueixin testimoni i expressió significatius de la identitat, la cultura i les formes de vida tradicionals de la Comunitat de Madrid”.

Com a béns del patrimoni etnogràfic la llei hi situa “l’arquitectura religiosa, incloent-hi els calvaris tradicionals i les creus, així com els elements decoratius i béns mobles relacionats directament amb el bé patrimonial a protegir”. És per aquí que es podrien protegir elements de tradició cristiana com la Cruz del Valle de los Caídos. La mesura satisfarà Vox a la Comunitat de Madrid, que havia reclamat de forma reiterada una protecció especial per aquest element.