El dia després que la reunió entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo acabés com el rosari de l’aurora, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s’ha dedicat a aconsellar el líder del PP, en una altra mostra d’afany de voler marcar l’agenda política del seu partit en moments crucials. La dirigent madrilenya, en presència de Feijóo, li ha retret que intenti buscar pactes amb el PSOE per a la investidura. “Apel·lem de manera ingènua a un partit els valors del qual s’han esfumat; els valors socialistes ja no existeixen”, ha assegurat Díaz Ayuso aquest dijous a Collado Villalba, en l’obertura del curs polític del PP de Madrid.

La presidenta madrilenya posa límits a Feijóo, recordant-li que “la base social del PSOE ha canviat” i afirmant que “la vella guàrdia del PSOE és maltractada”, en referència als antics dirigents, Felipe González i Alfonso Guerra. “Han fabricat un monstre que no respon al seu creador”, ha assegurat en apel·lació al personatge de Frankenstein. En aquest sentit, Ayuso té la capacitat de combinar un toc d’atenció com aquest amb tancar files al voltant de la figura de Feijóo com a candidat a la investidura, de qui ha dit que “és la garantia que Espanya no es desguassi per quatre vots”.

Al seu entendre, Sánchez està ordint un pacte amb independentistes que situen Espanya “més a prop d’una república federal, laica i plurinacional”. “Un full de ruta que ara s’accelera a gran velocitat”. De fet, la dirigent madrilenya ha carregat els tinters contra el suposat “front que vol debilitar Espanya”, a la vegada que “anul·lar-la internacionalment”. “Intenten fer creure que existeix una plurinacionalitat que nega la sobirania nacional, els drets de tots i segles d’històries, a la vegada que la mesclen amb pretesos drets socials”, ha explicat per després posar com a exemple “el feminisme d’última hora”.

Feijóo té coll avall la derrota

24 hores després de la trobada infructuosa amb Sánchez i havent recollit cops de porta del PNB, Feijóo comença a assumir que la investidura del 26 i 27 de setembre serà un fracàs, per bé que ja s’esforça a maquillar-la. “Potser el procés d’investidura no em porta a la presidència, però sí que portarà la igualtat dels ciutadans, la dignitat de les nostres institucions i les prioritats de les famílies a la política i al Congrés dels Diputats”, ha recalcat començant a pair la probable derrota i que “és possible que defensar la igualtat de tots els espanyols ens deixi sense la presidència d'aquí a un mes, però arribarem al govern defensant-la”.

El relat del PP és que no poden governar perquè, a l’altre costat, Pedro Sánchez es vol mantenir al poder a canvi de perpetuar “la desigualtat entre espanyols”, a través de “pactes anti Estat”, en referència a les negociacions amb ERC i Junts per Catalunya, que posen l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació sobre la taula. Segons Feijóo, el PSOE està “buscant la manera d’anomenar una amnistia inconcebible en un país europeu, un referèndum perseguit i absolutament prohibit per la Constitució i uns privilegis pressupostaris que paguen uns altres".