La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dimecres que la setmana vinent interposarà un recurs davant el Tribunal Constitucional contra el Reial decret llei de mesures de sostenibilitat econòmica del govern espanyol, que inclou el pla de xoc d'estalvi i gestió energètica en climatització per reduir el consum d'energia en edificis administratius, recintes públics i comerços. Ho ha anunciat així en una roda de premsa posterior al Consell de govern, que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Móstoles.

La dirigent madrilenya ha criticat que el decret s'ha aprovat "de manera arbitrària i autoritària". A més, reiterat que aquest decret "va contra els comerços i altres establiments públics en un moment molt difícil per a tots" i "envaeix competències sense haver-hi raons d'urgència". Ayuso ha assegurat que "en els últims dies hem vist com els propis afectats deien que és una normativa sense sentit". A més, ha criticat la gestió del govern espanyol, ja que considera que cal donar facilitats als comerciants "mitjançant el diàleg i no sota l'amenaça de multa".

Dificultats per als comerços

L'anomenat "Pla de xoc d'estalvi i gestió energètica en climatització" que inclou el reial decret preveu, entre altres mesures, l'ajust dels termòstats en edificis administratius, espais comercials i culturals, estacions de tren i autobusos i aeroports, a més de la il·luminació dels comerços limitada fins a les 22.00 hores.

La dirigent del PP considera que els aparadors són "un reclam per a la venda" en una regió amb activitat "les 24 hores del dia", per la qual cosa aquestes mesures afecten el seu desenvolupament empresarial. Els comerciants, a més "són autònoms, que ja han de superar moltes traves i impostos" i necessiten ajuda perquè els clients vagin als seus establiments, per tant, amb aquestes mesures "deixaran de comprar o aniran a altres vies com a comerç en línia". Per aquesta raó, des de la Comunitat de Madrid apostaran per donar facilitats als comerços i prestaran "col·laboració, llum i obertura, ara més que mai".

Abaixar els impostos a Catalunya

Ayuso ha centrat part de la seva intervenció a parlar de Catalunya. Després de la polèmica iniciada pel seu homòleg a la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, amb la invitació als contribuents catalans a tributar a Andalusia, i la posterior resposta de la Generalitat, la presidenta madrilenya ha afirmat que "el que ha de fer" la Generalitat de Catalunya és "abaixar els impostos a tots els ciutadans", perquè, segons Ayuso és incomprensible que Catalunya tingui "una dotzena d'impostos inventats amb enginyeria fiscal". "Són traves a l'empresa i l'autònom, i no existeixen a la Comunitat de Madrid", ha dit. La dirigent del PP també ha advertit que si el govern espanyol intenta limitar la capacitat del govern de Madrid respecte als impostos cedits anirà als tribunals.