Des del balcó del carrer Génova, Isabel Díaz Ayuso semblava fins i tot èbria. Però els qui la coneixen diuen que, simplement, la presidenta madrilenya és així. Aquesta nit ha tingut motius per celebrar amb cava la seva victòria rotunda i aclaparadora, a tocar de la majoria absoluta. De 30 a 65 escons, segons l’escrutini provisional, que podrà completar fins als 69 diputats amb l’extrema dreta de Vox. I així ha sortit al balcó del carrer Génova, acompanyada de Pablo Casado, que s’ha volgut penjar la medalla. La lideressa madrilenya, com no podria ser d'una altra manera, ha volgut deixar un advertiment a La Moncloa: que tenen “els dies comptats”.

Eufòrica, la candidata madrilenya del PP ha advertit concretament que “aquesta forma de governar amb opulència des de La Moncloa té els dies comptats” i ha assegurat que “avui comença un nou capítol de la història d’Espanya”. Ha contraposat el Madrid de la “llibertat” amb el projecte del govern espanyol progressista. “Per això el sanchisme no entra a Madrid, perquè no pot dirigir ni imposar”, ha criticat. Ayuso ha criticat com “han intentat utilitzar la justícia i totes les institucions” contra ella, però que “Espanya és una altra cosa”.

 

En termes semblants s’ha expressat el líder estatal del PP, Pablo Casado, que ha intentat apropiar-se de la victòria d’Ayuso malgrat les diferències estratègiques. Amb aquesta victòria, ha assegurat Casado, “Madrid ha fet una moció de censura democràtica al sanchisme, als pactes amb Bildu, amb els independentistes i al govern amb Podemos”. I ha reblat el seu missatge: “Vivim un punt d'inflexió en la política nacional”. Ha confiat en una unió del centredreta i el “constitucionalisme” que permeti “guanyar Sánchez”.

Ayuso arrasa, Sánchez s'estavella

Feia temps que no podien celebrar res al carrer Génova de Madrid. De fet, Pablo Casado ja estava a punt de començar la mudança. Però avui s’ha produït una alegria, probablement aliena. La de la flamant presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha arrasat a les urnes i podrà revalidar el càrrec gràcies a l’extrema dreta de Vox, a qui no ha fet fàstics. S'ha quedat a tan sols quatre escons de la majoria absoluta a falta de finalitzar l'escrutini. Les canyes i el seu concepte singular de “llibertat” s’han imposat a les cites de Hegel i Kant. D’aquesta manera, el Partit Popular retindrà la seva joia de la corona, la mateixa que regnen des de fa 26 anys. Però amb un projecte personalíssim que eclipsa l’estratègia de la direcció estatal. De res no ha servit la campanya de l’esquerra ni la participació històrica. Pedro Sánchez i les esquerres s'han estavellat.