La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit obrir dos expedients sancionadors contra Isabel Díaz Ayuso. Segons l'organisme, la presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata del PP per reeditar el càrrec ha vulnerat els articles 50.2 i 50.3 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).

Aquests articles prohibeixen que, des que es convoquen les eleccions fins que se celebren, es faci "campanya d'èxits". Concretament, que es faci al·lusió dels èxits obtinguts per les autoritats públiques en qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics, així com en les inauguracions de serveis i obres públiques.

Els expedients s'han interposat arran dels recursos interposats pel PSOE i Más Madrid. Inicialment, ambdós partits havien interposat una denúncia respectivament per l'actuació de Díaz Ayuso a la Junta Electoral Provincial de Madrid, però l'ens va desestimar les dues. No obstant, un altre recurs d'Unidas Podemos en el mateix sentit ha estat desestimat per la Junta Electoral Central.

El recurs de Más Madrid fa referència a un acte celebrat a la Plaça de Toros de Las Ventas el 8 d'abril, en el qual es presentava un mural ceràmic per homenatjar  de manera pòstuma al torero Víctor Barrio. En el transcurs de l'acte, la presidenta madrilenya va realitzar manifestacions sobre la gestió que el seu govern ha fet en matèria taurina i va recordar els diners que ha dedicat a la tauromàquia. Unes paraules que la Junta Electoral Provincial de Madrid va considerar un posicionament "més ideològic i cultural, que d'una activitat electoral". 

En canvi, del recurs del PSOE la JEC ha certificat incompliments de la llei electoral per part d'Ayuso en dos actes diferents. Es tracta de la presentació d'un avió de la companyia Iberia amb el logotip de la Comunitat de Madrid i una visita a les obres del pont que unirà Valdebebas i la T4 de l'aeroport Adolfo Suàrez Madrid-Barajas. En el primer acte, finançat de manera indirecta per la comunitat, Díaz Ayuso va expressar propostes programàtiques. En el segon, la presidenta madrilenya va fer el mateix i va fer al·lusió al seu Pla d'habitatge jove, que està a punt de començar a construir-se, segons va assegurar. 

A més, la JEC també ha instat a la Direcció General de Mitjans de Comunicació de Madrid a retirar de la web institucional i perfils institucionals en xarxes socials i canals oficials missatges que no compleixen amb "el principi de neutralitat política" relacionats amb els dos actes citats. 

 

 

Imatge principal, Isabel Díaz Ayuso en un acte de Nuevas Generaciones del PP / EFE