La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha sortit en defensa del músic i productor Nacho Cano per la seva detenció per presumpta contractació il·legal d'immigrants. En un acte de presentació d'Hispanidad 2024, Ayuso ha assegurat que la detenció "busca el descrèdit d'un artista com a forma de censura, i l'atac a l'adversari polític, a través de les eines de l'Estat, només és propi de països que ho han perdut tot". A més, ha assenyalat que l'actuació és una forma de "censura" i un "atropellament" amb "fins polítics" més pròpia de "l'estalinisme". I ha afegit: "No podem callar i no callarem". Ayuso ha assegurat que aquest dimarts a Espanya "es va enviar un missatge molt preocupant a qualsevol que s'atreveixi a dissentir. També en la cultura, com està passant en els mitjans de comunicació o les empreses". La presidenta regional ha lamentat que "la detenció de Nacho Cano i la posterior campanya de desprestigi que pretenen fer amb ell és inacceptable". En declaracions a la premsa, Ayuso ha conclòs que "la llibertat no es pot veure amenaçada per les decisions de cap govern". 

Desviament de l'atenció 

El conseller de Presidència, Justícia i Administració Local, Miguel Ángel García Martín, també ha parlat després del consell de govern i ha denunciat que hi ha un interès "per desviar l'atenció" per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la declaració de la seva dona al jutjat o pel cas en el qual està implicat el seu germà a la Diputació de Badajoz. García Martín ha assegurat: "Tenim la sensació que aquesta qüestió de Nacho Cano mira de desviar l'atenció sobre la greu situació que està passant al nostre país, sobre tots aquests casos de corrupció que estan assetjant al mateix president del govern espanyol, al seu partit, al seu govern i a la seva pròpia família". A més, ha acusat directament la Moncloa de "buscar la destrucció personal per fins polítics" i ha qualificat d'"estalinisme" l'actuació de l'Executiu.

García Martín ha assenyalat que l'artista "té dret a defensar-se, com també ho tenen totes les persones, aquests becaris que s'han querellat i que han manifestat la seva disconformitat amb aquesta actuació que s'ha produït". "Jo crec que fa ja molt temps que assistim a la sobreactuació en alguns àmbits que el mateix Ministeri de l'Interior està produint. Ho vam veure amb la sobreactuació quan Begoña Gómez va haver de declarar o va anar a declarar a Plaza de Castilla. Ho hem vist també en les concentracions al carrer Ferraz. Hem vist aquest ús de la força, que sempre ha de ser proporcional", ha assenyalat a continuació. 

Utilització dels organismes de l'Estat

El govern madrileny ha afirmat que "hi ha determinades persones, en aquest cas, un president del govern espanyol ni més ni menys, que està obsessionat a fer servir tots i cadascun dels mitjans de l'Estat per tractar de tirar tinta de calamar sobre alguna cosa que l'afecta i que l'afecta de ple i en l'àmbit personal". En aquest sentit, el conseller de la presidència madrileny ha afirmat que confia en les forces i cossos de seguretat de l'Estat, "com no pot ser d'una altra manera", però també ha puntualitzat que confien en la paraula de l'artista i confien, també, "en totes aquestes noies que han denunciat i que, segons han declarat elles mateixes, s'han vist coaccionades en la seva declaració. En qui no confiem, per cap concepte, és en el govern de Pedro Sánchez". 

García Martín ha lamentat que és "molt fàcil desprestigiar una persona que s'està guanyant el seu treball, que fa moltíssims anys que crea espectacles que donen ocupació, que donen d'alguna manera també oportunitats a molts altres artistes". El conseller, qui ha recordat que Nacho Cano "públicament ha fet costat a la presidenta", ha censurat que es vegi ara "sotmès a alguna cosa que, com ell mateix ha denunciat, li sembla desproporcional".

La Comunitat de Madrid va atorgar el 2021 la Gran Cruz del Dos de Mayo a Nacho Cano, preguntat sobre la possible retirada García Martín, ha puntualitzat que l'artista la va rebre "per la seva brillant trajectòria" i "per tota aquesta creació que ha realitzat durant tots aquests anys". I ha afegit: "La realitat és que Nacho Cano és un artista d'èxit, que té un musical que s'està en aquest moment omplint cada dia i que està portant molt de turista també internacional. Per tant, deixem també que ell es pugui defensar, confiem en la presumpció d'innocència i no ens precipitem". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!