Isabel Díaz Ayuso suma un nou front en la seva batalla particular contra Pedro Sánchez. La presidenta de Madrid ja s'ha alçat com una de les veus més crítiques per l'acord entre Junts i el PSOE relatiu a la investidura --i també les protestes ultres davant les seus del PSOE--, eclipsant fins i tot la figura del president del seu partit, Alberto Núñez Feijóo. I ara la madrilenya ha anunciat que el Partit Popular ha registrat una proposta al parlament autonòmic per modificar quinze textos legislatius de la Comunitat, entre les quals hi ha la llei d'identitat i expressió de gènere (coneguda com a llei trans) i la llei de protecció integral contra la LGTBIfòbia (coneguda com a llei LGTBI).

Segons ha afirmat el seu partit, la modificació, que s'ha anunciat enmig d'un festiu a la Comunitat de Madrid i es farà per tramitació d'urgència, busca "donar més claredat i seguretat jurídica" i eliminar alguns aspectes vigents, com ara "la inversió de la càrrega de prova". En els textos registrats pels populars, es contempla la derogació de diversos articles, entre els quals destaquen aquells de caràcter educatiu, una de les principals reivindicacions del grup parlamentari de Vox.

En diverses ocasions, la líder del PP a Madrid ja havia manifestat la seva oposició a "com està redactada" la llei trans autonòmica, a més d'explicar que estava a favor de derogar els aspectes "més perniciosos". Els textos legals van ser aprovats sota la presidència dels populars, però tot i això ara el PP vol "corregir alguns aspectes, ja fossin de bona fe o motivats per l'afany d'imposar certes doctrines conegudes com de gènere, que acabaven conculcant drets com la llibertat d'expressió i de premsa, i la llibertat de càtedra i educativa, o la presumpció d'innocència".

Más Madrid encapçala l'oposició

La decisió ja ha aixecat polseguera entre els grups polítics madrilenys. Más Madrid ha estat qui més ha criticat l'acció, amb la líder del partit d'esquerres acusant Ayuso de "posar per la porta del darrere la derogació" de la llei trans, i ha advertit que les modificacions anunciades pels populars suposen "el primer retrocés en drets LGTBI en dècades". "Una reforma que pren els drets a les persones trans, que treu reconeixement i que a més les patologitza", ha recalcat. Més dura ha estat la diputada regional de Más Madrid i senadora Carla Antonelli --exsocialista--, qui ha titllat Ayuso de "covard i pocavergonya". "Avui veiem com uns miserables que ens governen a la Comunitat de Madrid passen a la història per ser els primers de la democràcia d'Espanya que deroguen drets civils consolidats", ha disparat.