Diferències discursives entre Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid ha decidit aquest dimecres agafar el líder del seu partit a contrapeu i fer una condemna explícita dels aldarulls violents que s’han produït les darreres nits a les proximitats del carrer Ferraz de Madrid. La presidenta madrilenya ha lamentat els “actes vandàlics” que han protagonitzat les mobilitzacions contra una futura llei d'amnistia a independentistes catalans. Feijóo, però, s’ha limitat fins ara a demanar “respecte i exemplaritat” a les mobilitzacions ultraespanyolistes. Ayuso ha amanit les seves declaracions amb un missatge de "suport" als agents de la policia espanyola que les dues darreres nits s'han enfrontat a una marabunta de manifestants ultra agitats per l'extrema dreta, així com als contraris a una amnistia que aquests dies sí que han protestat als carrers pacíficament a les portes de la seu estatal del PSOE. És més: la lideressa madrilenya ha demanat que "cadascun" dels "ultres" culpables d'haver organitzat actes violents les darreres hores a la capital espanyola "sigui detingut i jutjat". 

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

Feijóo, en canvi, només ha demanat a la multitud d'ultres que aquestes nits es manifesten contra l'independentisme, que ho facin amb "respecte i exemplaritat". Lluny de condemnar explícitament la violència desfermada als carrers, ha tornat a assenyalar el president del govern espanyol com a culpable de tots els mals. "És responsabilitat de Pedro Sánchez", ha deixat per escrit al seu compte de Twitter (xarxa social actualment anomenada 'X'). "Les protestes han de partir del respecte i l'exemplaritat que va faltar sempre al PSOE i als seus socis; no som com ells", ha asseverat.

La condemna explícita per part del partit, doncs, no ha arribat per part del seu màxim líder. Però algunes veus importants dins del PP ja s'han pronunciat en aquest sentit. És el cas del coordinador general de la formació, Elias Bendodo, que ha insistit que els populars "condemnen" la "violència" a les concentracions d'aquests dies. Ara bé, ha teledirigit la responsabilitat una altra vegada cap al PSOE i ha fet paral·lelismes entre les mobilitzacions d'aquests dies a Madrid i les que van tenir lloc a Catalunya a causa del procés. Els socialistes pretenen amnistiar "la violència que es va produir en altres temps" i "actes més greus" en territori català, ha dit. "Pedro Sánchez és responsable d'haver generat indignació entre els espanyols", ha dit en una entrevista a TVE. Bendodo ha desmarcat el PP de les protestes a Ferraz, però ha recordat que hi ha una "indignació generalitzada" que la seva formació vol capitalitzar a les manifestacions que ha convocat.

 

Les manifestacions en qüestió convocades pel PP són mobilitzacions a totes les places de les capitals de província de l'Estat el diumenge que ve, 12 de novembre, a les 12 h del migdia. Els populars també participaran a la concentració convocada el 18 de novembre a Madrid contra un eventual acord del PSOE i Junts per Catalunya per aturar la persecució de la justícia espanyola a l’independentisme. 

Qui també ha condemnat amb rotunditat la violència als carrers de Madrid aquests darrers dies ha estat la secretària general del PP, Cuca Gamara. "Davant el malestar social per les cessions que pensa fer Sánchez, l'oposició a l'amnistia només hi té cabuda per vies pacífiques i democràtiques; res no justifica la violència que s'ha viscut avui per part d'una minoria; la meva rotunda condemna", va escriure també a les seves xarxes socials.