El món al revés. El dia que la quota mensual dels autònoms puja a 24 euros, observem com el dia anterior, des del Congrés, la diputada del govern que ha aprovat aquesta pujada, Patricia Blanquer, va declarar des de la tarima: "Mai, mai, un govern ha ajudat tant els autònoms i les empreses com ara. És una realitat indiscutible. Jo entenc que els senyors del Partit Popular no ho vulguin reconèixer perquè ells mai ho van fer".

Així doncs, s'agafen a l'escut dels fons europeus, deslligats dels pressupostos i els objectius de l'executiu, per aprofitar i maquillar la realitat. Cal recordar que aquests increments se sumen als ja 286,15 euros fixos cada mes.

I encara pujaran més

Però empíricament, el que manarà, seran els comptes corrents personals de tots els autònoms: hauran de pagar encara més i veure com les diferències respecte a altres països europeus pot arribar a quadriplicar-se. La pujada per la Seguretat Social va ser pactada pel període del 2019 al 2021. El mínim seran 6 euros, però a la pràctica, aquesta xifra d'increment, afectarà una minoria. Però això no és tot perquè Sánchez prepara noves pujades: A partir del mes de gener, les quotes tornaran a pujar de 3 a 12 euros i s'encareixen els tipus de cotització per contingències professionals i cessament d'activitat. Unes previsions fetes abans de la pandèmia que en cap cas s'han plantejat revisar.

Això no ve d'ara, els autònoms ja porten mesos rebent els improperis del govern. A principis d'aquest any es va establir un augment en el tipus de cotització per cessament d'activitat, pel que cotitzen tots els autònoms des de 2019, del 0,7% al 0,8% i per contingències professionals de l 0,9% a l'1,1% . Això suposa un increment d'una i dues dècimes, respectivament, per sobre del que es venia cotitzant fins ara. Lorenzo Amor, president de Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA ), demana que "el Gobierno tingui un gest de sensibilitat i els ajorni fins que hi hagi una recuperació". El lament ja se centra en un únic objectiu: seguir pagant més però, com a mínim, ajornar els pagaments.

Amor afegeix: "Una altra setmana més sense un Pla de Rescat a l'hostaleria, el turisme i els sectors afectats per la pandèmia. Mentre el govern demora aquest pla, a Espanya tanquen cada dia 500 autònoms dels quals 200 són del sector de l'hostaleria. Això sí la pujada de quotes... Això no s'ajorna". Les crítiques venen de totes bandes. També del Govern que reclama més ajudes per no tornar a repetir el fracàs de les primeres que van costar el càrrec a dos membres del Departament de Treball i Afers Socials.