L'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) ha dit, en relació amb el comunicat fet públic avui per ETA, que la banda "justifica la seva activitat terrorista una vegada més".

En una nota de premsa l'AVT manifesta que "es tracta d'un pas més en l'estratègia orquestrada per ETA des que va declarar el 2011 l''alto el foc' per diluir la seva veritable responsabilitat, justificar l'ús de la violència per a la imposició del seu projecte totalitari i manipular la història".

"En el comunicat ETA justifica el seu naixement i l'ús de la violència en un presumpte ambient de sofriment previ que tindria el seu origen en el bombardeig de Gernika, justificant amb això l'ús de la violència com a una cosa inevitable, defensiu i fruit d'un conflicte inexistent", afegeix.

L'AVT agrega que "ETA reconeix el mal causat però en cap moment no fa cap autocrítica, justificant el que va fer en referir-se a les víctimes al mateix nivell que als 'torturats'". "Igualment diuen respectar que uns considerin que la seva actuació ha estat inacceptable i injusta però ells no el reconeixen i el justifiquen equiparant-lo a la presumpta violència exercida per l'Estat", apunta.

L'associació assenyala que "esmenta a aquelles víctimes que no tenien una participació directa en el conflicte tant a Euskal Herria com fora d'ella" justificant-se que ho van fer "obligats per les necessitats de tota mena de lluita armada".

"Assumeixen una responsabilitat col·lectiva sobre tots els atemptats reivindicats per ETA als seus diaris sense assumir responsabilitats individuals que poguessin contribuir a l'esclariment dels atemptats pendents de resoldre", adverteix. L'AVT constata "la importància de donar la batalla del relat perquè no s'imposi el que pretén imposar ETA i els terroristes que hagin militat" a la banda. Per tot això, estima que "aquesta declaració poca novetat inclou" ja que "com bé diu ETA ells han vingut reconeixent el mal causat cada vegada que reivindicaven un atemptat".

Insisteix que "continuen justificant l'ús de la violència en el marc d'un conflicte inventat i equiparant les víctimes del terrorisme amb les suposades de l'Estat" i "es tracta d'un pas més en la seva estratègia de manipular la història i imposar el seu relat dirigit a blanquejar el passat criminal de l'organització".

"L'única declaració que esperem d'ETA és aquella en la que es reconegui com la principal vulneradora de drets humans al País Basc i en la resta d'Espanya durant dècades i que l'ús de la violència no té cap justificació i faci autocrítica del seu passat criminal", recalca.

Així mateix, l'AVT exigeix "més enllà de l'assumpció d'una responsabilitat col·lectiva la de lassa individuals perquè els que es troben fugits de la justícia passin a disposició judicial per a la resolució dels atemptats comesos per ETA pendents d'aclarir". A més, reclama el lliurament de totes les armes intactes i del material així com el desmantellament de les estructures terroristes.

Finalment, l'AVT demana al Govern "que acabi amb aquest paperot de comunicats, farses i posades en escena, i prengui la iniciativa per neutralitzar aquesta campanya propagandística orquestrada per ETA amb l'única finalitat de vendre's a la comunitat internacional com si ells fossin els bons i d'aquesta manera forçar els Estats espanyol i francès a cedir en les seves reivindicacions"