La suposada trama que vincula els serveis secrets russos amb el procés independentista es desinfla del tot només unes setmanes després que un diari de prestigi com el New York Times li donés una importància que s'ha demostrat exagerada, però que va ser rebuda amb abnegació cega pels mitjans de comunicació espanyols.

Si el reportatge inicial del diari nord-americà estava mancat de prou profunditat i al final només es feia ressò d’un informe de la Guàrdia Civil i del posicionament favorable del jutge Joaquín Aguirre, instructor de l'operació Volhov, i fins i tot arribava a ignorar el posicionament de la Fiscalia a seguir furgant en la suposada via russa, el seguiment que en van fer alguns mitjans espanyols s’ha demostrat totalment esbiaixat, tal com ha assegurat aquest diumenge el ministre conseller de l’ambaixada russa a Espanya, Dimitry Sokolov, que ha afirmat amb to contundent i en referència als mitjans espanyols, que “els periodistes han de dir la veritat”.

Sorprenentment, ha estat a les pàgines dEl Mundo, un dels diaris que va rebre amb entusiasme les vinculacions russes amb l’independentisme català, on Sokolov ha tingut l’espai, per mitjà d’una entrevista, per desmentir les mateixes faules que aquell mateix diari havia donat per bones uns dies abans. Si fa uns dies tibaven la corda, ara ells mateixos la destensen, potser com a manera de reconèixer que, en el fons, tot el que s’havia dit era mentida.

“Les informacions a les quals es refereix són mentida”

En una entrevista publicada aquest diumenge, Sokolov desvincula Rússia de qualsevol suport explícit a l’independentisme català i a Carles Puigdemont: “Les informacions a les quals es refereix són mentida”, avisa el diplomàtic rus, que implícitament acusa el mitjà que l’entrevista de difondre-les: “En general, moltes informacions que es publiquen a Espanya sobre Rússia són mentida”. I per deixar-ho clar, afirma que Rússia “està a favor de la integritat territorial d’Espanya i que els seus problemes interns es resolguin segons les seves lleis”.

Davant la insistència del periodista, que es remet a la informació publicada pel New York Times, la qual citava informes de la intel·ligència europea, Sokolov es pregunta: “I què és la intel·ligència europea? Tot és una invenció”. Encara amb més contundència, el ministre conseller continua: “On és Puigdemont? No és a Rússia, sinó a Bèlgica. Qui s’ha pronunciat a favor dels separatistes catalans? Diputats del parlament britànic i del francès. Qui ha criticat la justícia espanyola? Alemanys i belgues. A això és la que es referia Lavrov en la reunió amb Borrell”.

Per tot plegat, Sokolov insisteix en l’entrevista que Rússia reclamava respecte per la justícia russa de la mateixa manera que Espanya demana el mateix, i per això sentencia: “I que posava aquí [és a dir, a Espanya] la premsa? S’indignava per això. Els periodistes han de dir la veritat”.

 

Imatge principal: El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, amb l'alt representant de la UE per a la política Exterior, Josep Borrell / Efe