La plataforma 'Espanya Ciutadana' ha contractat una avioneta amb una pancarta aèria que durant tot el mes d'agost sobrevolarà més d'una vintena de platges catalanes per demanar la retirada de símbols independentistes de les costes de Catalunya. En un comunicat, la plataforma creada per Ciutadans ha explicat que la pancarta es podrà veure durant les principals hores del dia i en ella es podrà llegir "Les platges #SonDeTodos". Diuen que l'objectiu és "transmetre un missatge d'igualtat".

La pancarta sobrevolarà, entre altres costes, Port Ginesta, Cala Morisca, AiguaDolç, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Segur de Calafell, Sant Salvador, Comarruga, Creixell, El Roc de Sant Gaieta, Torredembarra, Altafulla, Tamarit, Tarragona, La Pineda, Cambrils, Miami Platja i Hospitalet de l'Infant.

"Recuperar la neutralitat"

En roda de premsa a Barcelona, el portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, va assegurar dijous que aquest acte es tracta d'una campanya "per recuperar i conscienciar sobre la neutralitat de les institucions i dels carrers". El portaveu, però, no interpreta l'acció de l'avioneta com un símbol polític: "Solament diu que no s'haurien d'exhibir símbols polítics".

Segons Carrizosa, la campanya busca advertir a la població sobre l'impacte de la simbologia independentista i en solidaritat amb els polítics empresonats sobre el turisme interior, la qual cosa "afecta directament a les butxaques dels ciutadans". Així mateix, ha xifrat en un 50% la caiguda de visitants de la resta d'Espanya i ho ha atribuït tant a la presència de símbols en espais públics com a la "inseguretat que no para de créixer" en llocs com Barcelona, ha sostingut.

Les xarxes

La reacció a les xarxes no s'ha fet esperar i s'ha anat omplint de memes i crítiques a l'acció. El dibuixant Pascual Pánico ha dibuixat un resum molt acurat:

Des de més enginyosos i subtils a alguns més directes, a les xarxes hi ha hagut memes de tots colors: