Amb un Congrés dels Diputats tan fragmentat, costa trobar la unanimitat. Però aquest dijous s'ha aconseguit: el parlament espanyol s'ha posat d'acord per a l'exempció fiscal dels orfes de l'accident aeri de Germanwings de 2015. Concretament, es tracta d'una moció de Junts per Catalunya que insta l'Estat a retornar els impostos sobre la renda que van pagar per les beques d'estudi concedides per l'aerolínia Lufthansa. A Alemanya es va resoldre en el minut zero i a Espanya han hagut d'esperar fins avui, el mateix dia que es compleixen set anys de la desgràcia. Ara la pilota està en mans de la ministra María Jesús Montero, que s'ha compromès a dur-ho a terme per a aquesta campanya de la renda.

Amb representants de les víctimes a la tribuna del Congrés, el marcador ha mostrat el vot a favor de tots els diputats a la moció de Junts. La setmana passada, en una interpel·lació de la portaveu Míriam Nogueras, la ministra María Jesús Montero ja va avançar que havia acordat amb ERC una reforma de la llei de l'IRPF per a permetre aquesta exempció fiscal. I la dirigent socialista va assegurar que els imports retinguts durant exercicis anteriors es retornaran en la pròxima campanya de la renda, que comença en ben poques setmanes.

Durant el debat, que va tenir lloc aquest dimarts al congrés, Míriam Nogueras va agafar la paraula de Montero perquè la qüestió es resolgués en els termes compromesos. La portaveu de Junts va recordar que les víctimes han de poder "tancar una carpeta que fa massa temps que està oberta". En la mateixa línia, el diputat Joan Margall, d'ERC, es va felicitar perquè "en els pròxims dies" el govern espanyol aprovarà un decret "amb caràcter retroactiu" i "la reparació serà una realitat". Tots dos van agrair la tasca de les associacions de víctimes i van demanar disculpes per no haver-ho pogut resoldre molt abans. Aquesta exempció és una iniciativa que ve de lluny però que la repetició de les eleccions generals del 2019 va deixar en paper mullat.

El vol 9525 de Germanwings, amb origen al Prat i destí a Düsseldorf, va estavellar-se als Alps francesos el 24 de març del 2015, una maniobra deliberada del copilot Andreas Lubitz, que volia suïcidar-se. Van morir els 149 passatgers de l'aeronau i va deixar 54 orfes a l'Estat espanyol.

Les víctimes, satisfetes

Lourdes Bonet, presidenta de l'Associació d'afectats pel vol GWI9525, ha estat present durant el debat i durant la votació. A la sortida del Congrés, s'ha mostrat "satisfeta" sobretot per la unanimitat que han aconseguit: "Tots els partits i tots els diputats han tingut sensibilitat cap a nosaltres i ho volem agrair a tothom". En aquest sentit, ha explicat que tenen el compromís que es resoldrà a curt termini i que no té volta enrere. Sentiment de satisfacció i també de tristesa, ha assegurat Bonet, que ha recordat que poc abans de la votació, a les 10:41, es complia el setè aniversari del sinistre als Alps francesos.

 

Foto principal: Familiars de les víctimes de l'accident de Germanwings segueixen el debat des de la tribuna el Congrés