La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que l'Estat retornarà els impostos que ha cobrat fins ara als orfes de l'accident aeri de Germanwings de 2015 per la percepció de les beques d'estudi que els va concedir Lufthansa. La dirigent socialista ha explicat que portarà una norma al Congrés dels Diputats per a permetre-ho abans de la liquidació de la campanya de la renda del 2021. Ho ha dit aquest dimecres al matí en resposta a una interpel·lació de Junts per Catalunya a la sessió de control a la cambra baixa. La portaveu de la formació independentista, Míriam Nogueras, ha denunciat la tardança de l'executiu espanyol a l'hora de donar una resposta a aquesta reivindicació i ha retret el "silenci i incompareixença" del govern en els últims anys. És una demanda llargament reclamada per les associacions de familiars de la tragèdia, de la qual la setmana que ve es compliran set anys.

En la seva resposta, María Jesús Montero ha afirmat que Hisenda retornarà als beneficiaris d'aquestes ajudes el que se'ls va retenir de les beques d'estudi en la pròxima campanya de la renda. La ministra ha concretat que la devolució també es farà per a aquells que ho hagin declarat en exercicis anteriors al de l'any 2021.

"El Ministeri d'Hisenda portarà aviat la solució a aquesta cambra. Hi ha el compromís de solucionar aquesta qüestió abans que es produeixi la liquidació de l'IRPF de l'exercici 2021", ha insistit María Jesús Montero, que ha esperat comptar amb la "unanimitat" de tots els grups del Congrés.

La ministra d'Hisenda ha subratllat que portarà al Congrés una modificació de la llei de l'IRPF perquè aquesta mena de qüestions no tributin i que, d'aquesta manera, ha dit, "aquestes ajudes puguin anar íntegrament a les persones beneficiàries".

En la seva intervenció a la tribuna, Míriam Nogueras ha criticat que el PSOE ja es va comprometre a donar una solució l'any 2018 quan va votar a favor d'una iniciativa perquè no tributessin aquestes ajudes. La portaveu de Junts ha retret a l'executiu espanyol que hagi "esperat a l'últim minut per complir amb allò que promet".

Tensió entre Montero i Nogueras

Durant la interpel·lació al Congrés dels Diputats, María Jesús Montero i Nogueras han intercanviat retrets i s'han acusat mútuament d'insultar-se. Montero ha acusat Junts de pretendre "apropiar-se de la veu de les víctimes" i ha insinuat que el partit ha plantejat ara aquesta interpel·lació perquè "sap que hi ha un acord amb ERC" sobre aquesta qüestió.