L'Autoritat Palestina ha celebrat la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de suspendre temporalment totes les relacions amb l’estat d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv "en resposta al crim de l'apartheid contra els palestins". El Ministeri d'Exteriors palestí ha assenyalat en un breu comunicat que és un pas que posa "pressió sobre el govern feixista israelià" i ha reivindicat la ciutat de Barcelona com un exemple a seguir. En aquest sentit, el Ministeri ha demanat a altres ciutats que segueixin les passes del govern barceloní per "aturar totes les violacions i crims contra el poble palestí, la seva terra, llars, propietats, llocs sagrats i drets". 

Des del govern palestí han destacat que la suspensió de les relacions amb Israel és un primer pas per posar fi a "les mesures il·legals i unilaterals que soscaven l'oportunitat d'aconseguir la pau" i alhora ha criticat "les polítiques hostils contràries al Dret i la legitimitat internacionals" amb les quals "violen els acords signats". 

Ada Colau defensa la decisió davant les crítiques 

Colau va desfermar la polèmica aquest dimecres després d'enviar una carta al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, per decretar la suspensió de les relacions. L'alcaldessa va fer efectiva la decisió a través d'un decret d'alcaldia i no va portar la proposta al ple municipal, fet que li ha generat crítiques per part de les altres formacions municipals. Colau va justificar la seva decisió basant-se en la denúncia d'entitats internacionals com Human Rights Watch, Amnistia Internacional i l’associació israeliana B’Tselem, que afirmen que "les pràctiques de l’Estat d’Israel contra la població palestina poden constituir crims contra la humanitat d’apartheid i persecució". 

L'alcaldessa va afirmar en fer pública la decisió que no podia romandre "impassible" davant aquesta situació. "Entenem que no podem callar", va asseverar, i va explicar que calia "fer un gest contundent per convidar (Israel) a treballar per la pau". Malgrat les crítiques, aquest dijous ha refermat la seva decisió i en declaracions als mitjans ha reivindicat les "plenes competències" de l'alcaldia per prendre una decisió com aquesta sense traslladar-la al ple municipal. Colau també ha volgut recordar que aquesta suspensió temporal de les relacions amb Israel no és cap discriminació als jueus perquè va dirigida al govern. En aquest sentit, ha afirmat que el decret no implica tallar els lligams amb el "poble d'Israel" ni tampoc amb "la comunitat jueva amb la qual tenim una estreta relació".