La maniobra de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de suspendre temporalment el conveni d’agermanament amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv no evitarà que aquest tema es debati al proper ple municipal. Just al contrari, poc després de saber-se que Colau havia suspès relacions via decret d’alcaldia, el grup municipal del PSC ha anunciat formalment que seran ells els que duran una iniciativa al plenari municipal del mes de febrer, que se celebrarà el dia 24, d’una iniciativa per aixecar la suspensió. Així ho ha comunicat la presidenta del grup municipal del PSC a l’Ajuntament, Laia Bonet, en declaracions als mitjans just després de l’anunci de Colau.

“Considerem que és un gravíssim error la decisió unilateral de l’alcaldessa”, ha assenyalat Bonet, per afegir que “Barcelona no trenca, Barcelona suma i ho ha fet sempre”, per concloure que la situació és “molt greu”, ja que contrasta amb la “tradició d’agermanament, unió i cooperació” de la ciutat. Bonet s’ha referit a Barcelona com a “capital de la Mediterrània” i ha recordat que com a seu de la Unió per la Mediterrània, organisme del qual formen part Palestina i Israel, la capital de Catalunya té la vocació de “seure a parlar amb totes les ciutats”.

Precisament per això Bonet ha tingut dures paraules contra Colau -en un context de mala maror entre comuns i socialistes que ja ha tingut diverses friccions les darreres setmanes- i ha afirmat que Colau ha pres aquesta decisió “davant la certesa que al proper plenari la proposta de trencar el conveni d’agermanament sortiria rebutjada”. “L’alcaldessa ha decidit tapar la boca al plenari i fer-ho a cop de decret des d’un despatx”, ha afegit, per anunciar que els socialistes “presentarem una iniciativa per restablir les relacions de Barcelona amb Tel-Aviv i Gaza per reforçar i no debilitar el paper de Barcelona al món”.

Diferències amb Sant Petersburg

Així mateix, Bonet ha marcat diferències entre la suspensió de relacions amb Tel-Aviv decretada aquest dimecres per l’alcaldessa i la situació similar de fa un any i vigent de suspendre relacions amb Sant Petersburg, ciutat russa que també està agermanada amb Barcelona: “No són casos similars, la situació amb Sant Petersburg era en un context d’invasió d’un país i pel vincle estretíssim amb Vladímir Putin”, ha afirmat Bonet per afegir que “és obvi que Tel-Aviv no té aquesta consideració”. De fet, la presidenta del grup municipal del PSC ha assegurat que la ciutat israeliana és “molt semblant a Barcelona, on hi ha molta gent que protesta setmanalment respecte a les situacions que consideren d’injustícia amb Palestina”. “Comparar les dues ciutats -Tel-Aviv i Sant Petersburg- està fora de la realitat”, ha reblat Bonet. En cas d'aprovar-se la iniciativa del PSC al proper plenari, la suspensió de l’agermanament tindria una vida curta, de poc més de dues setmanes.