L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dijous el decret d’alcaldia pel qual dimecres va suspendre de manera temporal l’agermanament amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv així com el trencament de relacions de l’Ajuntament amb l’estat d’Israel. En declaracions als mitjans recollides per Europa Press, Colau ha reivindicat les “plenes competències” de l’alcaldia per prendre una decisió d’aquesta envergadura sense passar pel ple municipal: "Tinc plenes competències per fer, i així ho he fet, d’acord amb la resolució de les Nacions Unides i el Dret Internacional, per, des de l’alcaldia suspendre temporalment totes les relacions institucionals amb el govern d’Israel”.

Això sí, l’alcaldessa, que aquest mateix dijous ha rebut les crítiques del Gremi d’Hotelers a més d’un demolidor reportatge del ‘Financial Times’ sobre la situació a Barcelona, ha reiterat, com ho va fer dimecres, que la decisió no implica suspendre relacions amb el “poble d’Israel”, per afegir que “ni molt menys amb la comunitat jueva amb la que tenim una estreta relació”. “Seguirem defensant les seves llibertats i els seus drets davant qualsevol discurs d’odi”, ha afegit Colau, que ha recalcat que seguiran treballant “des de la cooperació amb entitats israelianes i palestines que treballen pels drets humans i la pau”.

Resposta al PSC

L’alcaldessa també ha volgut respondre a la intenció del PSC de portar al proper ple municipal una proposta per restablir relacions amb la ciutat israeliana. “Benvingut sempre el debat democràtic”, ha afirmat Colau, que ha considerat que cal mantenir obert el debat, però ha recordat que la petició de trencar l’agermanament té el suport de més d’un centenar d’organitzacions de drets humans i sindicals i que la seva acció s’emmarca en una “campanya que reivindica que es prenguin accions per part de totes les institucions democràtiques del món per posar fi a una situació d’apartheid” com la que desenvolupa l’estat d’Israel als territoris palestins ocupats.

En tot cas, Colau ha desfermat una nova tempesta política un cop dimecres a la tarda va anunciar la suspensió temporal de totes les relacions amb l’estat d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv i va enviar una carta al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, en què l’informava de la decisió. Colau va defensar la decisió criticant la “violació flagrant i sistemàtica dels drets humans”. “Entenem que no podem callar”, va insistir l’alcaldessa tot apuntant que la decisió no és “en cap cas una discriminació a la població jueva, és una crítica a un govern, no a un poble, una comunitat, o una religió”.