Supervivents i delegacions de diversos països commemoren aquest diumenge a Auschwitz-Birkenau el 74 aniversari de l'alliberament  del camp de concentració, on els historiadors estimen que van ser assassinades més d'un milió de persones, principalment jueves.

Els actes commemoratius arrencar amb una ofrena floral al recinte de l'antic camp d'extermini. Durant la jornada, diversos expresoners compartiran la seva experiència amb els assistents, per unir-se després en una oració en record de les víctimes que van morir en aquest recinte de mort.

Entre els assistents a aquests actes commemoratius a Auschwitz-Birkenau es troba el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki.

Mentrestant, a Varsòvia, tramvies buits recorreran avui la ciutat amb una estrella de David com a homenatge als milions de jueus víctimes de l'anomenada "Solució Final", eufemisme amb què els nazis es referien a l'Holocaust.

Camp d'extermini

Auschwitz-Birkenau va ser operatiu des de 1940 fins al 27 de gener de 1945, quan va ser alliberat per l'exèrcit soviètic. Els soviètics van trobar allà més d'un milió de vestits i vestits i prop de vuit tones de cabell humà que els nazis aprofitaven, juntament amb altres parts dels cossos de les seves víctimes, com si d'una gran factoria humana es tractés.

S'estima que més d'un milió de persones, majoritàriament jueus, van morir a Auschwitz i en el camp annex, Birkenau, (Oswiecim i Brzezinka, en polonès), a causa dels maltractaments, les cambres de gas Zyjklon B, la fam, l'esgotament i les malalties.

Avui, Auschwitz-Birkenau és patrimoni de la humanitat de la Unesco i un museu-memorial de 200 hectàrees visitat cada any per més d'un milió de persones.