El Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha iniciat una actuació d'ofici davant del Ministeri de Defensa per conèixer l'eficàcia del protocol d'actuació davant l'assetjament sexual i per raó de gènere en les Forces Armades després de confirmar que ha habito un augment de casos.

"El Defensor del Poble li preocupa l'augment de casos i les mancances que es posen de manifest a l'informe de l'Observatori de Vida Militar, conegut a finals de gener d'aquest any", assenyala la institució en un comunicat, en el qual demana "tolerància zero" amb l'assetjament.

Més protecció a les víctimes

Així mateix, sol·licita més protecció a les víctimes d'assetjament en la tramitació dels expedients sancionadors perquè, en l'actualitat, les víctimes només poden declarar com a testimonis, sense poder intervenir en el procediment ni recórrer als tribunals si l'assumpte és arxivat o no estan conformes amb les seves conclusions.

Un dels casos més greus ocorreguts en els últims mesos se situa en l'aquarterament de l'Exèrcit de l'Aire a Bobadilla (Màlaga), on una soldat va denunciar haver estat agredida sexualment per diversos companys després d'haver estat drogada.

Després han sortit a la llum més denúncies d'assetjament investigades per tribunals militars, com els denunciats per dues dones soldat en casernes de Girona i Palma o l'alferes cadet de l'Acadèmia General Militar que va denunciar haver estat víctima d'assetjament sexual per part d'un altre alumne de diversos cursos inferiors.

A més, està en mans de la unitat de protecció davant l'assetjament de l'Exèrcit el cas de la legionaria amb reducció de jornada que va ser expedientada després de negar-se a participar en una desfilada el dia de la Inmaculada per haver de cuidar la seva filla de dos anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat