El Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha iniciat una actuació d'ofici davant del Ministeri de Defensa per conèixer l'eficàcia del protocol d'actuació davant l'assetjament sexual i per raó de gènere en les Forces Armades després de confirmar que ha habito un augment de casos.

"El Defensor del Poble li preocupa l'augment de casos i les mancances que es posen de manifest a l'informe de l'Observatori de Vida Militar, conegut a finals de gener d'aquest any", assenyala la institució en un comunicat, en el qual demana "tolerància zero" amb l'assetjament.

Més protecció a les víctimes

Així mateix, sol·licita més protecció a les víctimes d'assetjament en la tramitació dels expedients sancionadors perquè, en l'actualitat, les víctimes només poden declarar com a testimonis, sense poder intervenir en el procediment ni recórrer als tribunals si l'assumpte és arxivat o no estan conformes amb les seves conclusions.

Un dels casos més greus ocorreguts en els últims mesos se situa en l'aquarterament de l'Exèrcit de l'Aire a Bobadilla (Màlaga), on una soldat va denunciar haver estat agredida sexualment per diversos companys després d'haver estat drogada.

Després han sortit a la llum més denúncies d'assetjament investigades per tribunals militars, com els denunciats per dues dones soldat en casernes de Girona i Palma o l'alferes cadet de l'Acadèmia General Militar que va denunciar haver estat víctima d'assetjament sexual per part d'un altre alumne de diversos cursos inferiors.

A més, està en mans de la unitat de protecció davant l'assetjament de l'Exèrcit el cas de la legionaria amb reducció de jornada que va ser expedientada després de negar-se a participar en una desfilada el dia de la Inmaculada per haver de cuidar la seva filla de dos anys.