Es dispara la propaganda gihadista a través de les xarxes socials. Tanmateix, el risc d'atac no ha augmentat, segons detallen a La Vanguardia la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Aleshores, què implica aquest augment de propaganda? Se cerca escampar la por entre la ciutadania, fer creure que hi ha un perill imminent. Aquest augment és possible gràcies al fet que cada cop hi ha més voluntaris disposats a difondre aquests continguts per les xarxes de forma massiva. 

Caiguda del califat, persisteix la propaganda

Després que el califat de l'Estat Islàmic col·lapsés l'any 2019, l'organització terrorista s'ha abocat a la propaganda, esperant mantenir la tensió terrorista a tot el món. "El fenomen de la propaganda augmenta perquè es comença a sustentar en voluntaris que participen de manera molt especialitzada", apunten les forces de seguretat de l'Estat espanyol, que detallen que la difusió propagandística funciona com una mena d'estructura franquiciada. 

Les forces policials apunten a fets com les amenaces sobre els partits de la Champions League al Santiago Bernabéu i al Civitas Metropolità, que havien difós dues plataformes de mitjans afins a l'Estat Islàmic. En aquest cas hi va haver una gran difusió i es va generar alarma social i clima de terror. Tanmateix, el nivell de perill, en si, no ha pujat. En declaracions a RAC1, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i ha remarcat que aquesta mena d'amenaces cerquen sembrar el terror. També ha reconegut que el clima internacional encoratja aquesta mena de propaganda, però ha subratllat la tasca de la policia de prevenció.

Reduir la difusió 

Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil han apuntat que a vegades, de manera involuntària, periodistes i mitjans donen ales a aquestes amenaces fent-se ressò. Malgrat que no sigui la intenció inicial, algunes notícies amplifiquen les amenaces i contribueixen al clima de tensió. També apunten que aquesta difusió pels mitjans pot tenir un efecte crida que arribi a més adeptes. 

De cara als pròxims mesos, les forces de seguretat adverteixen que és molt probable que aquesta propaganda vagi en augment, Més enllà de l'estat geopolític de l'Orient Mitjà, en el calendari hi ha grans esdeveniments que seran un reclam per escampar el terror. És el cas dels Jocs Olímpics de París aquest estiu, sobre el que planen tota mena d'amenaces i s'espera que n'arribin més els pròxims mesos. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!