L'Audiència de Sevilla ha ordenat la reobertura de la causa dels cursos de formació de la Junta d'Andalusia en estimar parcialment el recurs presentat pel PP-A contra la interlocutòria en la qual la jutgessa María Núñez Bolaños va arxivar la peça principal del cas, en la qual van ser investigades 24 persones, entre elles alguns ex alts càrrecs andalusos. Precisament la setmana passada, la jutgessa Núñez Bolaños va ser denunciada per la Fiscalia Anticorrupció davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per "la desatenció i el retard injustificat" en el tractament de macrocauses i peces separades del cas ERE.

En una interlocutòria notificada aquest dilluns a les parts, segons ha informat a Efe el Tribunal Superior de Justicia d'Andalusia (TSJA), la Secció Primera estima parcialment el recurs del PP-A contra la interlocutòria d'arxivament dictada per la jutgessa l'11 d'octubre del 2016 i ratificada l'1 de febrer del 2017 en el sentit d'ordenar la pràctica de proves ja admeses i no dutes a efecte.

L'objecte són les presumptes irregularitats que van poder haver-se comès en el procés de concessió, gestió, justificació i liquidació de subvencions destinades a formació per a l'ocupació pel Servei Andalús d'Ocupació  (SAE) entre els anys 2009 i 2012.

El tribunal també ordena que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil examini diversos expedients de subvenció precintats per la pròpia UCO al SAE per a "acarar els examinats ja amb els expedients 'físics' i comprovar si es dóna la mateixa falta de documentació i defectes que es posen en relleu, especialment en els informes de la Intervenció."

La Sala adverteix el PP andalús (PP-A) que "si tals diligències no donessin el resultat que busca el recurrent, serà per complet improcedent continuar la instrucció".

A la interlocutòria, contra la que no es pot posar cap recurs, l'Audiència manifesta que "el nus de la qüestió està en dilucidar no si és procedent revocar el sobreseïment perquè no s'han practicat determinades actuacions o se n'han denegat d'altres, sinó en si han de practicar-se actuacions perquè amb el material disponible a les interlocutòries no és procedent el sobreseïment".

Segons el seu parer, ara mateix "no es presenten elements suficients per decidir si existeix, com ha sostingut el fiscal, una situació de descontrol i mala administració que no excedeix l'estricte àmbit administratiu o, al contrari, una situació en la qual el sistema de control és que no hi havia a la pràctica control, coneguda i tolerada pels responsables".

El tribunal assevera que en aquest cas "no hi ha indicis suficients sobre l'existència d'una trama o un concert entre els investigats i tercers per a un repartiment arbitrari de fons públics", ni tampoc indicis que es repartissin de forma organitzada o planejada els fons a una xarxa clientelar prèvia.

D'altra banda, l'Audiència rebutja els motius processals del recurs interposat pel PP-A per recusar la jutgessa d'instrucció número 6 per falta d'imparcialitat, ja que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la va denegar, però "malgrat el que se li ha respost des del CGPJ, el recurrent insistia de forma incomprensible en el seu infundat argumentari", critica la Sala.

El PP-A va al·legar que l'actuació de la instructora en els interrogatoris va ser "capciosa", però la Sala no observa "absolutament res del que es diu, tret que donem per capciós o suggestiu allò que interessi en cada moment al recurrent," replica.