L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat l'absolució del PP d'un delicte de danys informàtics per la destrucció dels ordinadors que utilitzava l'extresorer popular Luis Bárcenas a la seu del partit, al carrer Génova de Madrid, fins al gener de 2013. Aquesta resolució és ferma, per la qual cosa no es pot interposar cap recurs.

La Secció Setena d'Audiència de Madrid ha desestimat els recursos interposats per les acusacions populars exercides per Esquerra Unida i Observatori de Drets Humans (DESC) contra la sentència que va dictar el Jutjat Penal número 31 de Madrid el 4 de setembre de 2019, que va acordar deixar lliure de responsabilitat penal al partit polític i als altres tres acusats per falta de proves.

A la sentència, amb data el passat 13 de juliol i a la qual ha tingut accés Europa Press, l'Audiència de Madrid assegura que "no es pot apreciar ni irracionalitat ni arbitrarietat en la valoració" que va fer el magistrat Eduardo Muñoz de Baena de les proves practicades durant el judici. Per això, retreu a les acusacions populars que provin d'anul·lar la vista oral perquè hagin arribat a altres conclusions.

"De la simple exposició de les al·legacions exposades en el recurs es desprèn que es tracta de la valoració de prova personal, i després de la qual el jutjador no arriba a la mateixa conclusió que la part recurrent, havent de prevaler lògicament el criteri del primer que és a qui li competeix l'enjudiciament dels fets", explica el tribunal.

Ratifica la falta de proves

Així, ratifica la decisió del titular del Jutjat Penal 31 de Madrid d'absoldre a l'extresorera de la formació política Carmen Navarro, el cap de l'Assessoria Jurídica Alberto Durán i el responsable del departament informàtic del partit José Manuel Moreno dels delictes de danys informàtics i encobriment en no quedar acreditat que, en el moment de l'esborrament i destrucció dels discos durs, tinguessin la intenció d'eliminar-los per a així impedir o dificultar la investigació que estava duent a terme l'Audiència Nacional sobre una presumpta comptabilitat opaca del PP.

Així mateix, també es confirma l'absolució del PP del delicte de danys informàtics, l'únic de què estava acusat, perquè en el judici va quedar provat que un dels ordinadors pertanyia al partit i sobre l'altre es desconeix si era del PP o de Bárcenas.

Al llarg de 73 pàgines, la Secció Setena de l'Audiència Provincial exposa els arguments pels quals rebutgen les diverses al·legacions de les acusacions que van sol·licitar la nul·litat del judici en entendre que el magistrat no ha tingut en compte totes les circumstàncies que envolten l'esborrament de la informació dels discos durs.

A més, critiquen que el jutge accedís a celebrar el judici, posposant a la sentència la decisió de si s'aplicava la doctrina 'Botí' o Atutxa --que van plantejar les defenses a causa que Bárcenas es va retirar del procediment com a perjudicat i que la Fiscalia rebutgés acusar-- ja que, segons la seva opinió, això és només possible si ja tingués decidit per endavant l'absolució.

En primer lloc, els magistrats subratllen que les acusacions populars "no estan legitimades per a l'exercici de l'acció penal en relació amb el delicte de danys informàtic i que per això, en absència d'acusació formulada pel mateix perjudicat que, expressament en va desistir o pel Ministeri Fiscal, no es pot, d'acord amb la doctrina jurisprudencial exposada, obrir el judici oral per l'esmentat delicte a instàncies únicament de les acusacions populars".

"Plantejament rebuscat"

Encara així, la Secció retreu que les acusacions hagin assolit tal "rebuscat plantejament" ja que no hi ha proves que el magistrat sabés ja que anava a absoldre, ja que encara no s'havia practicat cap prova. Recalca a més que "és evident que no es pot pensar" en veure "l'esforç i rigor jurídic que es desprèn de la simple lectura de la sentència".

A tot això afegeix que la forma de procedir del magistrat de resoldre tal qüestió en sentència "no només està justificat sinó que, especialment atesa la forma en què es van desenvolupar les actuacions, era la decisió jurídicament correcta".

Quant a la falta de connexió del context amb la sentència, que segons les acusació és "il·lògica, desmanegada, incongruent i desconnectada de la prova practicada", el tribunal afirma que no es pot acollir tal argument, ja que la resolució recull en el seu relat de fets que l'Audiència Nacional investigava els denominats 'papers de Bárcenas'.

Sobre això, la Secció insisteix que la pretensió de les acusacions al·legant vulneració del seu dret a la tutela judicial efectiva a causa de diversos "errors" en la sentència és anul·lar la sentència, ja que és "conscient que no pot arribar pel motiu al·ludit a un resultat de condemna".