L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació sobre presumptes agressions i maltractaments comesos a migrants per policies al Centre d'Internament d'Estrangeria (CIE) de Barcelona després d'un intent de fugida el 2017 i ha ordenat la imputació dels agents involucrats.

En un acte al qual ha tingut accés Efe, la secció 21 de l'Audiència Provincial ha acordat estimar el recurs de reforma contra el sobreseïment de la causa que va decretar al maig el jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, la decisió del qual el tribunal ha considerat "prematura".

Segons els magistrats, encara "no s'han esgotat totes les possibilitats d'investigació dels fets", per la qual cosa han acordat reobrir el cas i sol·licitar la citació en qualitat d'investigats dels policies nacionals que eren al CIE el 21 de setembre de 2017, quan es va produir l'intent de fugida, en què van participar una trentena d'interns algerians.

El cas va començar a instruir-se després que tres interns -ja deportats- presentessin una denúncia davant el jutjat de guàrdia per un delicte de lesions i un altre contra la integritat moral contra els policies que els custodiaven quan es va desencadenar la temptativa de fugida.

No obstant això, el jutge José Julián García d'Eulate va arxivar el cas per manca d'actuacions que justifiquessin "la perpetració de delicte", un veredicte que l'Audiència de Barcelona posa ara en dubte.

Segons el tribunal "hi ha la possibilitat que l'ús de la força per part de la policia estigui desconnectat temporalment de l'intent de fugida", per la qual cosa sol·licita també que es prengui declaració als denunciants "a través de l'oportú auxili judicial internacional", així com a la infermera del centre com a testimoni dels fets.

"Les úniques diligències d'investigació practicades en la present causa provenen de la pròpia institució encarregada de la custòdia dels denunciants i on presumptament van tenir lloc els fets denunciats, la qual cosa és clarament insuficient", diu l'acte, el qual retreu al jutge la manca de indagacions "en una matèria com les tortures".